Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Stallman godtar avtale

Fri kode-guruen godtar samarbeidet mellom Novell og Microsoft.

Richard Stallman er selve guruen bak GPL (General Public Licence) og GNU/Linux (om man bare skriver Linux, blir man automatisk boikottet av Stallmann for all framtid, slik både ITavisen og en rekke andre IT-publikasjoner har blitt).

Åpnet for avtaler

Stalllman har tidligere kritisert den historiske Linux-avtalen mellom Microsoft og Novell om å samarbeide om integrasjon av Linux og Windows. De to selskapene har lovet hverandre å ikke saksøke hverandre for patentbrudd, og vil gi hverandre tilgang til koder og programvarepatenter.

Nå viser det seg at Stallman likevel godtar avtalen. I utkastet til ny GPL-lisens åpnes det for denne typen avtaler, stikk i strid med tidligere politikk, som blankt avviste alle former for patenter.

Ferdig 29. juni

GPL er en lisenstype som forplikter programvareprodusenter til å åpne koden sin, slik at den fritt kan modifiseres – under forutsetning av at endringene blir gjort tilgjengelig for andre. Programvaren kan godt selges, men opphavsmannen kan ikke hindre at den også blir distribuert gratis.

Selv om mange ser på GPL som et sært fenomen for Linux-entusiaster, har lisenssystemet hatt stor betydning for selskaper som IBM, Sun og Novell. Den nye lisensen skal etter planen være ferdig 29. Juni.

Kilde;
ComputerSweden.se

Stikkord: linux