Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Espen Tøndel er frontfigur for advokatfirmaet Simonsen. Nå må han bite i seg enda et avslag. (Ill.: Foto: Per Ervland)

Det meste er forbudt

Plate- og filmbransjens advokat forklarer.

Advokat Espen Tøndel (se intervju) i advokatfirmaet Simonsen har som spesialområde å forfølge fildelere og pirater. ITavisen har forelagt ham noen problemstillinger der de fleste av oss vil være i tvil.

Jeg kjøper en plate, men kan ikke finne den i den store samlingen min. Jeg faller for fristelsen til å laste den ned gratis i stedet. Ulovlig?

Helt klart, ja. Det er forbudt og straffbart å laste ned fra ulovlig kilde. At du også eier et lovlig eksemplar, endrer ikke dette.

Jeg har kjøpt en plate, og ønsker å overføre den til iTunes eller annet PC-program for avspilling via nettverk. Siden det tar lengre tid å ”rippe” den fra original-CDen enn å laste den ned, velger jeg å laste den ned gratis. Ulovlig?

Heller ikke dette er lov.

Jeg har kjøpt en mengde musikkfiler via iTunes, men ønsker å spille dem på Microsofts programvare. For å kunne gjøre dette, må jeg bryte kopisikringen og legge filene over i et annet, åpent format. Ulovlig?

Ja, å omgå kopisikring er ikke lov. Verktøyet og/eller formålet er uten betydning. Du har derimot lov til å brenne en CD.

Jeg legger hele platesamlingen min på en stor harddisk og inviterer alle mine venner til å logge seg inn for å hente hva de vil. Ulovlig?

Så lenge bare dine nære, personlige venner og ingen kollegaer, bekjente eller utenforstående gis adgang, er det greit.

Jeg har en platesamling som teller tusenvis av titler. Mange av platene er kopiert fra venner. Jeg legger alt sammen over på harddisken, og mister oversikten over hva som er kjøpt og hva som er kopiert (det er ingen måte å se dette på). Vil jeg kunne mistenkes for piratkopiering i stor stil?

Ja. Manglende oversikt er ingen unnskyldning. Men selvsagt gjelder beviskravet her som ellers.
Det viser seg at flere av mine venner er knyttet opp mot større nettverk der i prinsippet alle har adgang. Gjennom disse nettverkene gjør de min musikk tilgjengelig for hele verden. Har jeg et ansvar?

Ja, du kan bli tiltalt for medvirkning. I hvert fall dersom det er grunn til å tro at du har visst om det, eller burde ha visst det.

Jeg kjøper en DVD-plate i USA, men får ikke spilt den på en norsk DVD-spiller. For å få spilt den bryter jeg kopisikringen og sonerestriksjonen via PCen min, og lager en kopi som er spillbar i Norge. Ulovlig?

Ja. Igjen er det forbudt å omgå slike kopisperrer, uansett hva formålet er. Sonekontrollen er ikke en kopisperre så hva du gjør med den kan ikke påtales med utgangspunkt i åndsverkloven.

Blu-ray-spilleren min slutter å virke fordi jeg uforvarende har prøvd å spille en piratkopi av en film. Jeg bruker en ulovlig universalnøkkel jeg har funnet på nettet for å låse opp spilleren min igjen, slik at jeg kan spille lovlig film igjen. Ulovlig?

Ja. Om noe er galt med utstyr du har kjøpt, leverer du den tilbake i butikken som reklamasjon eller garantisak. Men du har ikke anledning til å omgå kopisperrer, heller ikke i utstyret du bruker til å spille av.

Jeg har ikke sikret det trådløse nettverket mitt. Naboen bruker dermed min IP-adresse for å laste opp og ned film ulovlig. Kan jeg blir straffet for dette? (På piratenes fora gis det rådet at man ikke sikrer nettet – nettopp på grunn av at man da gjør det vanskeligere å bevise at det var du som lastet ned/opp).

Dette kan jeg ikke svare på rett over bordet. Problemstillingen er ny for meg. Utgangspunktet er at uaktsom medvirkning er straffbart.

Dersom en gjeng med musikkentusiaster velger å organisere seg i en nettbasert byttesentral (der du ikke kan ta ut mer enn du legger inn), vil dette være ulovlig? Er det ikke i prinsippet det samme som platemessene på Rockefeller, der folk bytter plater?

Bytteretten etter åndsverkloven gjelder bare de fysiske eksemplar (plater, kassetter og CD-er) du har kjøpt og forutsetter at byttingen ikke drives som organisert virksomhet. Bytteretten gjelder ikke kopier av slike kjøpte eksemplar, og heller ikke musikk som er kjøpt og nedlastet på Internett.

Er det ulovlig å selge/kjøpe brukt musikk på nettet i filformat?

Ja, det er ulovlig. Retten etter åndsverkloven til å selge/kjøpe brukt musikk gjelder ikke musikk som er kjøpt og nedlastet på Internett. Det er heller ikke lov å selge/kjøpe musikk på nettet i filformat som er rippet fra fysiske eksemplar (plater, kassetter eller CD-er). Retten til å selge/kjøpe brukt musikk gjelder bare selve det fysiske eksemplaret som i sin tid ble kjøpt.

Stikkord: fildeling, lydogbilde