Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Det er ikke bare fryd og gammen med DRM-fri musikk.

Apple vet hvem du er

Både navn og e-mail blir lagret i iTunes-sanger.

Det viser seg nå at musikk både med og uten DRM kjøpt fra iTunes inneholder en rekke personlige opplysninger om brukeren.

Spores opp gjennom fildeling

Informasjonen er gjemt inne i filen, og vil fungere som en hindring for folk som vil dele musikken på P2P-nettverk. Blir dette gjort vil de delte sangene potensielt kunne spores opp til den opprinnelige kjøperen.

Dette kan bli sett på som et godt verktøy mot piratkopiering, men i tillegg til å inneholde informasjon som navn og e-post-adresse, inneholder sangene også informasjon om din iTunes-konto. Tidligere har dette ikke blitt sett på som et problem da det ikke var mulig å dele sanger med DRM. Nå derimot er DRM-frie sanger tilgjengelig, og flere problemer dukker opp. Nettstedet Ars Technica har spekulert i nettopp dette, men poengterer at den personlige informasjon kan endres på hvis ønskelig.

Kan manipuleres og endres

Hvis man vil kan man enten konvertere musikken til et annet format for å fjerne informasjonen, eller manuelt skrive inn et annet navn en deg selv i filen.

Det store spørsmålet er da: Hvis det ikke er så vanskelig å manipulere informasjonen om deg selv, hvorfor trenger iTunes det da? Ars Techica tror det hele kan sees som en markedsanalyse gjort av Apple. Ved å se hvordan musikken spres kan de se hvordan hver enkelt bruker deler sin musikk, for å se hvordan salget går.

Kilde:
Ars technica
The inquirer

Stikkord: Apple, kopisikring