Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Slik ser Motorola for seg sin kommende solenergi-telefon. (Ill.: US Patent Office)

Solenergi-telefon på gang

Snart kan du legge vekk laderen og bruka sola i stedet. Motorola har tatt patent på en mobiltelefon som går på solenergi.

Det nye, oppsiktsvekkende patentet kan komme til å starte en grønn revolusjon innen mobilverdenen. Hittil har mobiltelefoner vært svært energikrevende, med lang ladetid, kort brukstid og miljøfiendtlige battierier.

Lader opp via skjermen

Alt dette vil Motorola nå forandre på. I forrige måned fikk de endelig godkjent et patent som gjør at en mobiltelefon kan lades opp via skjermen.

Tidligere forsøk på å lade opp mobiltelefoner med solenergi har brukt tradisjonelle solceller av den typen vi kjenner fra hytte, kalkulatorer og armbåndsur. Motorolas revolusjonerende idé innebærer en helt ny type skjerm som har to funksjoner: Tradisjonelt display og mottak av solstråler.

Høye kostnader

Det er likevel høyst usikkert når de nye telefonen kan settes i produksjon. Som tilfellet er med det meste av innovativ teknologi, er innledningskostnadene svært høye.

Flere japanske selskaper, som Seika, Minolta og Sharp, har lignende teknologi på gang. Og allerede i 1997 kom Nokia med et batteri med solcellepanel på baksiden. Men Motorolas patent er det første tegnet på en fungerende mobiltelefon med opplading via solenergi kan bli en realitet.

Glem laderen hjemme

Fordelene med solopplading er mange. Blant annet trenger du ikke lenger tenke på å ta med deg laderen på tur, og du kan bruke telefonen så lenge du vil på steder der strømnettet ikke er tilgjengelig, som på festivaler, båtturer og hytteturer.

Den største fordelen for samfunnet er likevel energisparingen. Solenergien er fornybar, og belaster ikke miljøet slik strøm fra ulike typer kraftverk gjør.

Amerikanske Motorola mener i utgangspunktet at telefonen skal kunne klare seg på solenergi alene, mens de japanske selskapene satser på en kombinasjon av solenergi og tradisjonell lading.

Kilde:
Crunchgear/Patent Monkey

Stikkord: Mobil