Hopp til navigasjon Hopp til innhold
600GB på én plate burde være nok for de fleste. (Ill.: Wikipedia)

Holograf-disc til høsten

Ventetiden er over. Her er framtidens lagringsmedium.

Glem Blu-Ray og HD DVD. Holograf-teknologien har blitt drømt om i flere tiår, og endelig er den klar for å produksjon. 600GB på en plate på størrelse med en DVD er nesten for godt til å være sant, og ser man på prislappen skjønner man hvorfor.

Bedrifter i første hånd

Teknologien har vært i utvikling over lengre tid, men da kravet om mer og mer lagringsplass har økt eksponensielt, har holografteknologien også måttet utvikle seg. Den vi vil se til høsten vil ha mulighet til å spille av plater med en størrelse på opptill 600GB. En plate på denne størrelsen vil ligge på rundt 180 dollar (nesten 1200 kr), og avspilleren vil koste hele 18 000 dollar(omtrent 112 000 kr).

På grunn av den høye prisen vil målgruppa i første hånd være bedrifter som sliter med lagringskapasiteten i dagens medium. Hittil har en rekke store firmaer meldt interesse for holografteknologien. InPhase Technology, firmaet bak høstens kommende holografavspiller, tror de vil ha bygget opp et solid marked innen 2011.

Ikke for film

Selv om firmaet ser på holografplater som det beste lagringsmediumet, tror de det vil ta lang tid før filmer blir lansert på de.
– Det er ikke det vi satser på. Det finnes mange billigere alternativer allerede ute, og et stort software- og hardwaremarked som allerede støtter disse formatene, forteller Kevin Curtis, teknologisjef ved InPhase Technology.

De regner heller ikke med at de vil erstatte de vanlige optiske platene vi har i dag. Holografplatene tillatter bare éngangslagring, i motsetning til dagens plater som informasjon kan lagres på, om og om igjen.

Men hvis du er ute etter enormt mye lagringsplass på én plate, har lommene fulle av penger og er lei av Blu-Ray/HD DVD-krigen har du funnet svaret.

Kilde:
The Guardian