KNEKKET - IGJEN:  Den avanserte kopibeskyttelsen AACS er knekket igjen - før oppdateringen er tatt i bruk.

Annonse


Hacket uka før lansering

AACS (Advanced Access Content System) er filmbransjens påstått bombesikre kopisikring på HD-film i de nye formatene HD DVD og Blu-ray.

Crack på crack

Like før jul i fjor viste det seg at kopisikringen slett ikke var bombesikker likevel. Ryktene om at en hacker hadde greid å bryte systemet viste seg å være sanne.

Hullet ble seinere angivelig tettet, men den gleden fikk ikke filmbransjen ha lenge. I begynnelsen av denne måneden ble hovednøkkelen til systemet publisert på en rekke nettsteder. Selv om flere prøvde å sensurere vekk kombinasjonen av bokstaver og tall, var katta så å si ute av sekken.

HD-«Matrix» kopiert

Om en uke skulle filmbransjen lansere en versjon nummer 3 av AACS, der universalnøkkelen ikke lenger skulle være gyldig.

Annonse


Også dette forsøket på å temme piratene ser ut til å mislykkes. HD DVD-versjonene av Matrix-filmtrilogien skulle lanseres neste uke med den nye AACS-versjonen. Men allerede nå har noen greid å kopiere den ved hjelp av en betaversjon av Slysofts populære AnyDVD-program.

Går samme vei som DVD

Etter gjentatte mislykkede forsøk og en rekke skandaler har platebransjen så godt som gitt opp å sikre musikken mot kopiering. Nå spør mange seg om ikke tiden er moden for filmbransjen å gjøre det samme.

Kopisikringen på DVD-platene, bruddet CSS (Content Scrambling System) ble som kjent frontet av norske Jon Lech Johansen (også kalt «DVD-Jon») for sju år siden. Siden har det ikke vært noe problem for menigmann å ta kopi av kommersielle DVD-plater og gi dem til venner eller legge dem ut på nettet.

Nå ser det ut til å gå samme veien med HD-platene og AACS.

Kilder:
Arstechnica.com
BetaNews.com