Hopp til navigasjon Hopp til innhold
De nye, profesjonelle bærbare fra Fujitsu-Siemens leveres med innebygd 3G. (Ill.: fujitsu-siemens.no)

Nye bærbare med 3G

Mobilt bredbånd er stikkordet for vårens generasjon av bærbare.

Nå kommer en helt ny generasjon bærbare PCer med både WiFi og 3G innebygd i maskinvaren. Årsaken er den nye generasjonen Centrino-prosessorer fra Intel, som tar vare både på hastigheten internt i maskinen og kommunikasjonen ut mot trådløse nett.

Kan kjøre 14 Mbps

I dag presenterte Fujitsu-Siemens sin vårkolleksjon med Centrino Duo-prosesorer. Og i morgen er det konkurrenten Lenovo (tidligere IBM) sin tur til å presentere PCer med både 3G og trådløst høyhastighetsnett.

Du må likevel vente på mobile hastigheter som nærmer seg det du er vant til foran PCen hjemme.
Maksimal hastighet for 3G/UMTS er riktig nok 14 megabit pr. skund. Men da blir det problemer for andre typer trafikk på mobilnettet, som tale og SMS/MMS. Det er derfor neppe sannsynlig at vi vil få oppleve slike hastigheter i praksis med dagens nett.

Mer fart på opplasting

I dag er maksimal hastighet på 3G-nettene til norske mobilselskaper 384 kbit/s. Men gjennom HSDPA (High-Speed Downlink Protocol Access) kan man oppnå en nedlastingshastighet på 1,8 Mbit/s.

En ny teknologi på horisonten er HSUPA (High-Speed Uplink Packet Access), som gir mulighet for å laste opp med 2 Megabit pr. sekund. De nye maskinene fra Fujitsu-Siemens støtter dette, men det er usikkert når mobilselskapene vil åpne for det.

Se også:
fujitsu-siemens.no

Stikkord: 3g, laptop