Her kan du se noen av formene 3D-printeren kan lage.

Annonse


3D-printer til folket

En printer som ikke bare skriver ting på et ark, men lager solide 3D-figurer har vært i produksjon omtrent et tiår. Bilbransjen har tatt i bruk teknologien for å raskt kunne prøve og bytte ut deler av bilene sine, men prisene har vært alt for høye for vanlige brukere. Da 3D-printeren først ble lansert måtte man ut med over 100 000 dollar, men prisene har falt drastisk siden den tid. Med dette som grunnlag skal nå printerne selges til andre enn bare de store industriselskapene.

Starter salget i år

Vi har tidligere skrevet om muligheten til å lage sin egen 3D-printer i hjemmet for 15 000 kroner, men nå vil firmaet Desktop Factory, som ble startet av IdeaLab, være med på leken. Selskapet skal begynne å selge de frobrukervennlige printerne sine dette året, til en pris på 4995 dollar, omtrent 30 000 norske kroner. De melder imidlertid at prisene vil synke, og tror at de vil ha presset ned prisene til omtrent 1000 dollar (ca 6 000 kroner) i løpet av noen år.

Printeren lager tredimensjonelle modeller ved å legge tusenvis av lag oppe på hverandre av enten flytende plast eller pulverplast. Formen kan bli herdet visse steder ved bruk av enten lys, varme eller kjemikalier. Drømmen til produsentene er at selskaper vil legge ut tredimensjonelle tegniner av produktene sine på nett, hvor alt er målt opp og beskrevet. Hvis brukeren vil bytte ut en plastbit som har falt av på fjernkontrollen sin, vil han kunne finne produktet på nettet, trykke på print, og han vil få en plastbit for å erstatte den opprinnelige.

Kilde:
New York Times

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse