Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Nokia 6290 - rimelig kamskjelltelefon med smartmobil-funksjonalitet. (Ill.: Nokia)

TEST: Nokia 6290

Endelig en rimelig smartmobil med 3G, EDGE og Series 60.

Nokia 6290 er noe så originalt som en rimelig kamskjelltelefon med smartmobil-funksjonalitet.

For å kutte nødvendige kostnader er deler av telefonen pakket inn i plast og minnekort utelatt, men dette er langt fra noe billig ræl fra Nokia. 6290 ligger stødig og godt i hånden og bare de mest kresne vil hevde at den ikke er pen nok.

På topp av telefonen finner du to innganger for henholdsvis ladekabel og hodetelefon med 2.5 mm minijack. Disse er elegant skjult under et deksel i sølv. På sidene har du inngang for minnekort av typen microSD og standard miniUSB. En detalj vi liker er høyttalerne som lar deg dele musikken din med venner og kjente på sene sommerkvelder.

På fremsiden finner du kameralinsa og på innsiden et lite kamera for videosamtaler. Som seg hør og bør for en jobbtelefon er 3G og EDGE på plass. De mer avanserte vil nok likevel savne Wi-Fi, og kanskje også HSDPA (Super-3G).

Kamskjellformatet gjør at du har en ekstern skjerm til rådighet. Under denne er det plassert hurtigtaster som lar deg styre musikken, gå direkte til radiodelen, eller du kan lese SMS og epost – alt dette uten å måtte åpne telefonen.

God på epost

6290 er en glimrende epost-mobil og det er lekende lett å sette den opp som sådan. Telefonen støtter push-epost og du kan hente ned vedlegg. Takket være en lekker skjerm er det enkelt å lese meldinger, og det er mulig å øke skriftstørrelsen dersom du har lagt igjen brillene hjemme. I tillegg er tastene store og gode slik at du kan skrible ned innholdsrike SMS og epost uten å bli frustrert.

Kameraet på 2 megapiksler er vi mindre imponerte av. Best resultat får du ikke overraskende i dagslys, men telefonen sliter med bildestøy når du tar bilder innendørs. Du kan aktivere både nattlys og blitz, men resultatet blir likevel midt på treet. Telefonen mangler dessuten autofokus.

Telefonen kan synkroniseres mot Outlook via Nokia PC Suit og du får dermed opp avtaler og annen informasjon direkte på hovedskjermen. Veldig praktisk for de glemsomme av oss. Du kan synkronisere via USB eller trådløst via blåtann.

Musikk kan også overføres via Nokia PC Suit, men med et minnekort på plass foretrakk vi å kjøre dra-og-slipp i utforskeren. Det integrerte minnet er på knappe 50 MB, så dersom du vil ha utbytte av musikkspilleren er du fint nødt til å bla opp noen hundrelapper for ekstra minnekort.

De medfølgende øreproppene pumper ikker ut den beste lydkvaliteten. I likhet med Nokia 6300 skorter det på bassen, så dette er ikke en tilfredsstillende løsning dersom du liker tungmetall. Da bør du kjøpe en overgang fra 2.5 til 3.5 mm minijack slik at du kan koble til vanlige hodetelefoner.

Ingen sinke

I likhet med Nokia N95 er 6290 velsignet med siste versjon av Series 60. Hvis du har gitt opp Symbian-telefoner fordi de er trege er det på tide å skifte mening. Telefonen er nemlig behagelig kjapp i bruk, og selv etter å ha blitt stappet med musikk, notater og video reagerer den raskt på tastetrykk. Med Series 60 på plass er det dessuten mulig å installere programmer for å gjøre telefonen mer personlig.

Grensesnittet ser bra ut og du kan skifte menyvisning etter humør, for eksempel hestesko, rutenett og liste.

Talekvaliteten er det heller ikke noe å si på. Her kan du skravle i vei selv om du beveger deg i trafikerte områder.

Et forhåndsinstallert program som er verdt å nevne er WorldMate, som holder deg oppdatert på alt fra valutakurser, flyavganger og været i ulike deler av verden.

Konklusjon

Nokia 6290 er en stabil og rask telefon. Mangelen på Wi-Fi kan være kroken på døra for mange, mens de som ønsker seg HSDPA heller venter på Nokia 6120 Classic. Proffbrukerne vil nok fortsatt foretrekke E-serien.

Det merkes på batteritiden at telefonen ikke er stappet med trådløse muligheter. Ved normal bruk holder batteriet i tre dager, men hvis du surfer mye på internett og sender epost i hytt og gevær klarer du fint å knekke det på én dag.

Vi kunne fint vært foruten multimedietasten. Denne skal fungere som en snarvei til ulike programmer, men vi syntes det gikk raskere å finne frem ved standard fremgangsmåte. Et bedre kamera hadde dessuten vært på sin plass.

Men god epost-støtte, glimrende radio, enkel synkronisering, flott skjerm, gode taster og raske menyer trekker opp helhetsinntrykket. En femmer til Nokia denne gangen.

Karakter: 5

Viktige data:

* Firebånds GSM/GPRS/EDGE/UMTS
* Hovedskjerm: 2.2″ skjerm med 16,7 millioner farger og 240 x 320 piksler
* Ekstern skjerm: 128 x 160 piksler, 256k farger
* 50 MB internminne, støtter microSD-kort opp til 2 GB
* 2 Mp kamera /1600 x 1200 piksler
* Støtte for MP3, MP4, AAC, AAC+, eAAC+
* Brukergrensesnitt: Series 60 rel. 3.1
* Overføring via blåtann, Infrarød og USB 2.0
* Tale/standbytid: opp til 3,5/264 timer
* Størrelse: 94 x 50 x 20,8 mm, 115 gram
* Ca. pris: 2.700,- inkl. mva.

Mobiltestene er et samarbeid mellom dingz.no, dinside.no og itavisen.no

Se flere bilder på Dingz.no

Stikkord: Mobil