Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Den såkalte ulands-PCen koster nå flere hundre kroner. Indiske myndigheter håper at en tilsvarende modell vil koste under hundrelappen om et par år. (Ill.: alecoxenford.com)

Laptop til 60 kroner

Indiske forskere utvikler superbillig, bærbar PC.

Myndighetene i India har sett seg lei på at den såkalte 100-dollars-PCen nå ser ut til å bli dyrere enn først annonsert.

To utkast

Derfor setter de nå alle kluter til for å utvikle en virkelig billig PC for folket. Forskere ved flere universiteter jobber nå på spreng for å få utsalgsprisen ned i en tidel av hva den såkalte u-lands-PCen til Nicholas Negroponte kan oppvise.

Hittil har det kommet to konkrete utkast: Ett fra en student ved en av Indias mange teknologiske læresteder, og ett fra Vitenskapsinstituttet i IT-byen Bangalore.

Vil ta to år

De to forslagene ligger nærmere 50 dollar (om lag 300 kroner) enn ti dollar (om lag 62 kroner). Og foreløpig har ingen produsenter sagt seg villig til å produsere billig-maskinen. Hovedproblemet er at mange av komponetnene må importeres fra land med betydelig høyere kostnadsnivå enn India.

Myndighetene regner derfor med at det vil to inntil to år før 60-kronersmaskinen blir en realitet. Denne tidsrammen forutsetter at India klarer å utvikle en industri som kan levere innmaten.

Kilde:
BetaNews

Stikkord: Maskinvare, pc