riaa2

Annonse


RIAA slår til mot nettradio

Over lang tid har det vært mye kritikk mot RIAAs (Recording Industry Association of America) forsøk på å tredoble musikkavgiften for internettradiostasjoner. Et forslag fra radiostasjonene har vært å ikke spille musikk fra artister som er medlemmer av RIAA. På denne måten ville de slippe å betale de pålagte avgiftene til RIAAs innsamlingsorgan SoundExchange, men så lett var det ikke.

Endrer reglene til sin fordel

For selv om artistene ikke er medlem av RIAA, har musikkindustrien funnet en måte å ta pengene fra dem allikevel. I regelverket deres står det nå at de kan samle inn penger fra både medlemmer og ikke-medlemmer. Ikke-medlemmer vil kunne hente pengene de har tjent hos SoundExchange så fort de blir medlemmer. For å bli medlem må man selvfølgelig betale en inmeldingsavgift.

Så fort en sang eller artist blir presentert på nettet gjennom en nettradio, vil altså RIAA ha mulighten til å samle inn penger for opphavsretten. Artisten kan legge ut sangene sine gratis for nedlasting, men når det kringkastes gjennom en radio vil mye av kontrollen være borte. Den eneste måten for å unngå dette vil være å selv eie opptaksrettighetene, men hvis man arbeider under et større musikkselskap, er sjansen for dette veldig liten.

Mange meninger

Pandora er en av verdens største nettradioer, og har over en lengre tid oppfordret brukerne sine til å gjøre noe med problemet. De oppfordrer blant annet sine amerikanske lyttere til å sende brev til sin lokale politiker for å endre på lovverket, slik at nettradioene ikke vil dø ut.

Kilde:
The Inquirer

Annonse