DRM

Annonse


– DRM kan være borte om et halvår

Denne uken har LexisNexis og Variety arrangert en konferanse om DRM i Beverly Hills. Bransjen gjennomgår en turbulent periode, etter at både plategiganten EMI og Apple har tatt til orde for å droppe DRM.

Anklager Jobs for narrespill

Ingen er imidlertid imponert over Steve Jobs’ nye rolle som kappekledd DRM-hevner. Aktører i bransjen peker på at Jobs må ta mye av skylda for at vi i dag har så mange DRM-standarder, siden Apple alltid har nektet å samarbeide om DRM på tvers av plattformer.

Ty Roberts, en av toppsjefene i Gracenote, tror bransjen er i ferd med å gi etter for presset, og droppe DRM i løpet av det neste halvåret. Dette understøtter Steve Jobs’ utsagn om at halvparten av musikken på iTunes vil være DRM-fri ved utgangen av året.

– Kan skje i morgen, eller ikke i det hele tatt

Roberts tror imidlertid ikke at et bortfall av DRM nødvendigvis vil være til musikkindustriens beste på lengre sikt.

Annonse


En talsmann for RIAA, platebransjens interesseorganisasjon, uttaler at det kan hende at plateselskapene gir seg i morgen. Men det kan like gjerne hende at de holder stand, alle sammen.

Ønsker gebyr på bredbånd

Stadig flere artister tar også til orde for en endring av dagens DRM-praksis. Steven Page, sanger og gitarist i Barenaked Ladies ønsker seg et system der internettleverandører legger inn et fildelingsgebyr i sine priser på 30 til 60 kr per måned.

Dette gebyret kan la brukerne dele filer lovlig til en fornuftig pris, og artistene kan få betalt på bakgrunn av statistikk fra de store fildelingsnettverkene. Page viste til Canada, som i dag har en ordning som ligner den norske kassettavgiften. Problemet med denne er at honorering av artister regnes ut blant annet fra hvem som får låtene sine oftest spilt på radio. Undersøkelser viser at det er null sammenheng mellom dette og nedlasting.

Ønsker andre musikkopplevelser

Dagbladet skriver i dag at det er rekordinteresse for levende musikk i Oslo, til tross for at platesalget er historisk lavt. Dette viser at musikkinteressen langt fra er borte, selv om den yngre generasjonen er på vei bort fra blanke plater som medium for musikk.

Kilder:
Gizmodo
Ars Technica

Annonse