Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Creative lanserer verdens første webcam med autofokus. (Ill.: Creative)

TEST: Creative webkamera med autofokus

Test: Vi tester Creatives nyeste Webkamera med 2MP og autofokus.

Markedet oversvømmes av webkameraer. Mange av dem har for dårlig bildekvalitet og ikke minst, ingen av dem har autofokus. Før nå. Creatives Live! Cam Optia AF har autofokus, men fungerer det?

Krav og spesifikasjoner

Vi tester kameraet i Windows Vista Ultimate 32Bit og XP Professional 32Bit.

Spesifikasjonene fra Creative:
* 2.0 megapiksel (1600×1200) CMOS-sensor med autofokus
* Dobbel mikrofon og Live! Audio-teknologi
* Live! View-teknologi som skal gi optimalt lys, fargebalanse og bildefrekvens
* Smart Face Tracking sørger for at personen som snakker alltid er i fokus i bildet
* USB Video Class (UVC) sørger for til plug ‘n play-installering på PC-en, slik at man ikke trenger å installere drivere.
* Sertifisert high-speed USB 2.0-forbindelse til video med 30 bilder pr. sekund i VGA-oppløsning
* Kameraet kan dreies horisontalt opp til 270°, og kan bøyes frem og tilbake for å finne best mulig vinkel. Dersom kameraet roteres bakover, vil bildet på skjermen automatisk vendes i riktig retning

For å kunne bruke webkameraet trenger du følgende:
* Intel Pentium 4 1.6 GHz eller tilsvarende AMD-prosessor
* Microsoft Windows XP Service Pack 2 (SP2)/XP 64-bits/ Vista 32-bits
* 256 MB minne (512 MB minne anbefales)
* 500 MB harddisk
* CD-ROM
* USB 1.1 (USB 2.0 anbefales)

Kameraet fungerer på Mac med Mac OS versjon 10.4.9 eller eldre. En Linux-driver er også rett rundt hjørnet.

Ingen driver-installasjon

Jeg har ikke vært direkte imponert over Creatives drivere før. Driverne kan i beste fall kalles trege og programmene lite oversiktlige. I tillegg er ikke Creative mestere i driver-oppdateringer. Det var derfor en glede å se at dette webkamerat faktisk ikke trenger drivere overhodet.

Ja, du hørte riktig. Det er ingen driver-installasjon. Vi kommer tilbake til dette, for det er en sannhet med modifikasjoner.

Se bilder tatt med kameraet HER.

Vi kjører på…

Vi skyfler bort både dokumentasjon og CD og kobler dingsen rett i front USB-porten. Vista installerer driverne og etter 45 sekund er vi oppe og kjører. Webkameraet dukker opp som «USB Video Device.»

Alt ser ut til å fungere, men bildet ser ut til å ha feil farger samt alt for mye lys. Jeg trykker meg inn på innstillingene til webkameraet via MSN og stiller ned hvitbalansen helt ned, og ser umiddelbart stor forskjell i bildekvaliteten. Hvorfor hvitbalanse-slideren stod på fullt som standard er sannsyneligvis bare en bug.

Autofokus-funksjonen fungerer fint, og er faktisk ganske nyttig. Merket også her en bug. Noen ganger ser ikke kameraet til å fokusere i det hele tatt, da må man skifte over til manuell fokus og tilbake igjen.

Creative har lagt ved en CD. Vi aner at den inneholder diverse programvare som mer eller mindre unødvendig, men tar likevel sjansen og kjører på for å se om det er noe nyttig.

På CDen kan man velge mellom følgende programvare i tillegg til dokumentasjon:
* Creative Live! Cam Optia AF
* SightSpeed 4.0
* muvee autoProducer
* Live! Cam Optia AF drivere (ingen drivere, Creative?)

Vi kjører på og installerer alt. Vi venter i nærmere 10 minutt før installasjonen er ferdig. Installasjonen ber oss koble i webkameraet, som allerede er koblet i. Vi kobler kameraet ut og inn igjen og trykker OK. Ingenting skjer. Programmet ber oss om det samme igjen. Vi må plugge inn kameraet i en annen USB-port. Et helt typisk USB-driver problem.

Nei, man må ikke installere driverne, men de er essensielle om man vil utnytte alle funksjonene kameraet har.

Når installasjonen er ferdig spør programvaren meg om jeg vil passord-beskytte bruken av webkameraet. Jeg trykker ja og definerer mitt eget passord. Installasjonen ber meg starte på nytt. Burde vel være helt unødvendig i 2007? Tydeligvis ikke.

Etter omstart dukker den sedvanlige plagsomme produktregistreringen opp, vi trykke den bort. Etter dette spretter Creative Software AutoUpdate opp. Vi får beskjed om at både driver og programvare er oppdatert. En fin funksjon.

Bilder og video

I stilbilde-modus har man følgende oppløsninger å velge mellom: 3200×2400, 1600×1200, 1280×960, 640×480 og 320×240.

Det trekker svært mye ned at kameraet har store problemer med å tilpasse seg lys. Akkurat som de fleste kamera-mobilene må det være perfekte lysforhold for å få brukbare bilder. Man må kunne kreve mer for nesten 1000 kroner, spesielt da webkameraer har vært på markedet såpass lenge.

Kameraet har også video-mulighet som også brukes via Live! Cam Center der stillbilder blir tatt. Veldig deilig å kunne bruke alle funksjonene i ett program. Av video-oppløsninger kan du velge mellom følgende: 1600×1200, 1280×960, 800×600, 640×480, 352×288, 320×240, 160×120 og 176×144. Alt i alt fungerer video-konferanser meget godt. Kameraet har fortsatt problemer med lys i video-modus. Vi mistenker at Creative har problemer med programvaren når man skal ta opp video i Live! Cam Center.

Trykker man record henger bildet i flere sekunder, og ser man på opptaket etterpå har kameraet faktiskt ikke tatt opp de første sekundene. Timeren er også av. Dette skjedde både i XP og Vista, og i oppløsninger så lave som 320×240.

Også den innebygde mikrofonen fungerer overraskende godt, også når kameraet står et stykke unna og med musikk på.

Retter støy-problemet

I tillegg til hovedfunksjonene autofokus og null drivere har Creative implementert teknologien Live! Audio. Live! Audio skal eliminere eventuell bakgrunnsstøy når du bruker den innebygde mikrofonen.

Jeg startet en video-konferanse og kjørte på med noe skikkelig death metal. Høyttalerne står ca. en halv meter fra og jeg spilte rimelig høyt. Likevel klarte personen i andre enden å høre hva jeg sa. Godt jobbet Creative, denne funksjonen fungerte bra.

Konklusjon

Alt i alt fungerer Creatives Live! Cam Optia AF som webkameraer flest. Bildekvaliteten er helt grei, men ikke noe å hoppe i taket for. Å skifte mellom oppløsningene går noen ganger veldig tregt, andre ganger må man lukke Live! Cam Center for i det hele tatt få bildet tilbake. Dette skjer dessverre veldig ofte. Vi får håpe Creative kommer med en oppdatering på problemet. Det samme problemet har vi også når vi skifter video-oppløsning. Problemene var kun til stede i Windows Vista. I XP med SP2 fungerte det fint.

Støy-elimeneringen fungerte overraskende godt, det samme gjorde autofokus. Autofokus-funksjonen kan ha en tendens til å zoome noe voldsomt til tider, men det er måter å justere sensitiviteten på. I tillegg er lysbehandlingen neste like dårlig som den alltid har vært på webkameraer. Her har ikke Creative gjort noe nytt.

Modellen uten autofokus skal Creative ha 600 kroner for, mens dette går for 899. Vi synes prisen er litt i høyeste laget. Modellen vi testet har i tillegg mikrofon.

Kameraet får terningkast fire.

Stikkord: Maskinvare, Tester