Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Salget av maskiner som dette har økt med 36 prosent. (Ill.: Foto: Apple)

Nå tar Mac av

Apple går så det suser. Og nå er det ikke bare iPod som selger.

Hittil har Mac i forhold til PC med Windows vært i en en slags maskinenes skyggedal. Nå er dette i ferd med å endre seg, skal vi tro de siste kvartalstallene fra Apple.

Økte mer enn iPod

Til analytikernes store overraskelse økte salget av Mac-maskiner med hele 36 prosent i forhold til samme kvartal i fjor. Til sammen ble det solgt over en og en halv million maskiner – langt de fleste av dem bærbare MacBooks.

Til sammenligning økte salget av iPod med «bare» 24 prosent i samme periode.

Apple-sjefen Seve Jobs kan fornøyd konstatere at Mac-salget øker tre ganger så mye som salget av Windows-PCer – relativt sett.

Langt igjen til Windows-trussel

Foreløpig er det svært langt igjen før Apple er en betydelig aktør innen hjemme-PC, men det kan komme til å endre seg raskt. Tradisjonelt har Mac stått sterkt innen reklamebransje og grafisk industri, og har så å si ikke vært tilstedeværende på det tradisjonelle kontormarkedet.

Med den utrolige suksessen til iPod har de fått en solid fot innenfor privatmarkedet – også hos folk som er vant til Windows fra jobben.

Ulike tall

I følge analysebyrået DisplaySearch gikk salget av Apples Macbook og Macbook Pro ned med 2 prosent dette kvartalet, sett i forhold til forrige kvartal (altså ikke i forhold til samme periode i fjor, slik Apple regner). Årsaken til nedgangen er trolig på grunn lanseringen av Windows Vista, som drev opp PC-salget. På listen over de mest solgte PC-merkevarene er nå Apple nummer 9.

Kilde:
Apple.com

Stikkord: mac