Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Thailands konge (Ill.: YouTube.com)

Se konge-videoene som ryster Thailand

Det thailandske forbudet mot YouTube stopper ikke de som vil gjøre narr av kong Bhumibol Adulyadej.

Onsdag beordret thailandske myndigheter samtlige nettoperatører i landet til å stenge for YouTube. Dermed er de fleste thailendere effektivt forhindret fra å se eller laste opp videoklipp på det populære nettstedet.

Straffbart

Årsaken til forbudet var en video som viste en manipulert komi-utgave av kong Bhumibol Adulyadej, akkompagnert av Thailands nasjonalsang.

Kong Bhumibol Adulyadej og hans familie er nærmest gudelignende skikkelser i det buddhsitiske Thailand. Og å håne eller fornærme kongefamilien medfører streng strafff.

Nordmann fengslet

For to uker siden ble en 57 år gammel sveitsisk mann dømt til 10 års fengsel for å ha sprayet graffitti om kongen på en husvegg. Og i februar i fjor ble en norsk diplomatsønn fengslet for å angivelig ha fornærmet en av prinsessene på en fest ett år tidligere.

Mye grovere

Videoen som nå i påsken var årsaken til sperringen ble i følge YouTube fjernet av opphavsmannen selv. Men i løpet av det siste døgnet har det dukket opp to videoer til.

Disse vidoene er av langt grovere karakter enn den første. Den ene av dem viser blant annet en kvinnes føtter montert på kongens hode, noe som i følge thailands kultur skal være den aller groveste fornærmelsen man kan tenke seg.

Begge videoene er ledsaget av et budskap om ytringsfrihet, og signaliserer hvilken risiko man tar ved å publisere denslags.

Her er de:

Kilde:
Yahoo/Reuters

Stikkord: internett