- Dette betyr mye for oss, sier EFN-leder Thomas Gramstad.

Annonse


De er dataverdenens IRA

Elektronisk Forpost Norge er på årets TG for å snakke om forbrukernes rettigheter i en digital verden. Vi tok en prat med Thomas Gramstad i EFN.

EFNs interesser

Vi spurte sjefen sjøl, Thomas Gramstad hva EFN jobber for.

– Vi jobber for brukernes rettigheter i forhold til opphavsrett og retten til å kopiere. Vi er også aktive i fildelings-debatten og personvernet. Vi mener at man skal ha de samme rettighetene i den digitale verden som vi allerede har i samfunnet vårt i dag.

Gramstad oppsummerer:
– Dersom Forbrukerrådet, Datatilsynet og Konkurransetilsynet er Sin Fein, så er EFN IRA.

Annonse


EFN mener at kopibeskyttelse kun fører til knapphet. Deling av musikk og kultur er positivt, mener Gramstad.

Tror dere DRM forsvinner helt, nå som EMI vil selge musikken sin uten beskyttelse?
– Vi håper det, men det er fortsatt mye å gjøre. I forhold til EMI så er det fortsatt lukkede formater. Vi mener at musikken også må kunne spilles av på valgfritt format, og på alle operativsystemer.

Gramstad forteller at problemet med dagens regelverk er at det uansett ikke stopper fil-kopieringen, men gjør det vanskelig for kundene som allerede har betalt å kunne bruke filene på hvilket som helst operativsystem og at man skal kunne velge filformat.

– Artistene skal ha sitt

Forskjellen på EFN og svenske PiratByrån er klar på ett punkt.
– PiratByrån mener at alt skal være gratis, men EFN mener at de som lager materialet skal få sin kompensasjon. I denne nye digitale verdenen er det mange nye måter for artistene å tjene penger på, og det synes vi er bra.

Gramstad mener at en av mulighetene er å innføre for eksempel avgiftsmodellen fra radio eller en bredbåndsavgift. EFN mener at det er umulig å ha lover mot noe som gjøres av så mange mennesker.

Ikke-kommersiell deling burde være lovlig, mener Gramstad.

Nett-nøytralitet og vannmerking

EFN frykter at Internett kun blir et sted der bare de store selskapene får styre.

– Vi tror nett-nøytraliteten er en meget viktig debatt. For å kunne bevare den er utfordringen å bygge ut bredbåndet. Det er viktig å lovfeste et prinsipp som gjør at man ikke kan skille mellom innholdstyper, men kun mellom tjenester for eksempel IP-telefoni eller video. Det må ikke bli sånn at man må betale for å få distribuert en privat-nettside, forteller Gramstad.

EFN ser positivt på at DRM er på vei ut, og ser ingen fordeler med teknologien. Det neste store problemet er vannmerking, mener Thomas Gramstad.
– Problemet er at personvernet står i fare. Det blir som om banken skulle merke pengesedlene når man tar ut penger. Om pengene senere skulle bli brukt til noe kriminelt kan man måtte risikere å ta ansvaret for det.

– Bort med DRM

Mener dere at all DRM må bort?
– Ja, vi mener alt burde være DRM-fritt. Vi ser ingen fordeler ved DRM-beskyttelse. Det eneste sperringene gjør er å hindre valg av avspiller, dette betyr at det blir konkurranse-vridende. Kopi-sperring hindrer verken kopiering eller fildeling, kun valg av avspiller.

For en grundig innføring i EFN se på vår tidligere reportasje her.

Annonse