BUSTED:  Det kan bli langt tøffere å være svensk fildeler når regjeringen innfører sin varslede lovendring.

Annonse


Fengsel for å hjelpe en pirat

Det nye lovforlaget har vakt kraftige reaksjoner i hele Europa. Ikke bare blant vanlige fildelere , men også hos store selskaper og interesseorganisasjoner.

Kraftig skjerping

Reglene tar først og fremst sikte på å innskjerpe forbudet mot kommersiell piratkopiering, men en av klausulene vil også ramme privatpersoner.

I følge denne klausulen skal det bli ulovlig å medvirke til brudd på opphavsretten. Dette omfatter både programvare, film, spill og musikk.

Forbudt å hjelpe kompis

Hva denne medvirkningen skal bestå i, er ikke klart. Lovteksten favner så bredt at det til og med kan tenkes at du gjør deg strafferettslig ansvarlig om du forklarer en kamerat hvordan han skal hente en film via BitTorrent.

Annonse


Norge er ikke medlem av EU, men som EØS-land må vi implementere reglene som EU vedtar når det foreligger et ferdig direktiv. Det er imidlertid som oftest rom for lokale tolkninger og tillempinger.

Streng lov fra før

Når det gjelder EUs eksisterende opphavsrettsdirektiv, har Norge valgt å innføre forbud mot all opp- og nedlasting av opphavsbeskyttet materiale der opphavsmannens samtykke ikke foreligger. I tillegg er det innført forbud mot å tukle med det som kalles «effektiv kopisikring» for å overføre musikk og film til andre medier, som harddisker og transportable spillere som iPod.

I Norge er det fortsatt lov å kopiere en CD til en venn, mens kopiering av film (DVD, digital videokiosk etc.) med kopibeskyttelse ikke er lov. Heller ikke programvare er lov å kopiere, dersom ikke produsenten klart og tydelig tillater det.

Mange europeiske land har imidlertid valgt å praktisere EU-loven langt strengere, og har nærmest innført totalforbud mot alle former for uautorisert kopiering av opphavsbeskyttet materiale.

Sterk motstand

Dersom forslaget fra EU-kommisjonen blir endelig vedtatt, kan altså Norge være nødt til å innføre et tillegg der medvirkning til brudd på de reglene vi allerede har blir straffbart.

Motstanden er likevel sterk, langt inn i toneangivende IT-kretser.

FFII (Foundation for a Free Information Infrastructure) er sterkt kritisk til forslaget, som de mener vil hindre innovasjon på IT-fronten.

– Forslaget innebærer en alvorlig juridisk trussel mot hele IT-bransjen, sier Ante Wessels i FFI til IDG.se.

Selv BSA (Business Software Alliance), sammenslutningen av programvareselskaper der blant andre Microsoft er med, har uttrykt seg kritisk til forslaget.

Annonse