ps3closeup

Annonse


PS3 er her

Utsettelser. Høy pris. Kontroversielle funksjoner. Mangel på virkelig imponerende spill. Mye negativt er blitt sagt om Sonys ferskeste spillmaskin, og mye av det er sant. PlayStation 3 har hatt en vanskelig start.

Men det er like fullt en begivenhet når Sony lanserer en ny PlayStation. Vi må tross alt huske hva selskapet har gjort for vår bransje. Hva merkenavnet PlayStation har gjort for allmenn aksept for vår hobby. Hadde det ikke vært for PlayStation, er sannsynligheten stor for at spillkonsoller fremdeles ville vært noe vi gjemte inne på barnerommene, som ingen over 15 år ville vedkjenne seg i offentlighet. Det er ingen tvil om at Sony gav bransjen et spark bak i 1994 og at de ristet den igjen i år 2000.

Men har de det som trengs i 2007? Situasjonen er annerledes i dag. Xbox 360 står sterkt, og gjør mye av det som PS3 gjør, og gjør det like godt. Nintendo Wii er en “underdog”-suksess, som treffer nettopp de kundemassene de vil treffe. PS3 fremstår for mange som en overpriset mastodont.

Nydelig stykke teknologi

Den oppfatningen endrer seg imidlertid i det du pakker ut maskinen i din egen stue. For av alle nestegenerasjonsmaskiner er det denne som føles mest nestegenerasjonsaktig. Elegant, mørk, eksklusiv og sofistikert. Tung og solid. Kostbar. Du vet du har betalt mye for dette her.

Annonse


I alle fall selve maskinen føles slik, kontrolleren er en annen historie. Ganske så pinglete i forhold. Lett og plastikk-aktig. Og USB-kabelen som følger med, og som du bruker for å lade opp batteriet, er fryktelig kort. Det skal ikke alltid være like lett.

Oppsettet av maskinen er likevel nokså ukomplisert. I tillegg til å måtte sette inn strømkabelen må du huske å skru på strømbryteren. Og plugge inn en bildekabel. Her vil den vanlige forbrukeren muligens støtte på et problem. Det følger nemlig ikke HDMI-kabel med i pakken, noe som føles veldig urettferdig når Sony snakker så mye om sin maskins HD-kapasitet. Men uansett, HDMI-utgangen er der, sammen med en analog utgang som bruker samme type plugg som PS2. Så har du ikke en HD-kapabel TV, og vil for eksempel bruke din gamle RGB SCART-kabel, kan du fint gjøre det.

ps3sixaxis
(Ill.: ITavisen)

Ved siden av bildeutgangene finner vi også nettverksport og optisk utgang for lyd. Ganske selvforklarende funksjonalitet på begge. Ikke glem at PS3 har WLAN-antenne innebygd, så du slipper forhåpentligvis å bry deg om nettverksporten.

Vi legger også merke til at harddisken kan tas ut og byttes til en større modell. Noe som garantert vil være av interesse for mange, men vi har ikke tid til å teste dette akkurat nå.

Så da legger vi fingeren på den trykksensitive av/på-knappen, og hører delikat susing fra maskinen. Stillegående, ja. Oppstarten akkompagneres av en orkestral lyd, og menysystemet dukker opp. Etter at vi har stilt inn detaljer som dato, lokasjon, språk, og så videre.

KLIKK HER FOR MANGE BILDER AV MASKINEN OG MENYENE

Menyene og inntasting

Menysystemet er velkjent og mye omtalt. Cross Media Bar, som det heter, er tross alt nesten helt identisk med menyene til PSP (og ble første gang introdusert med PSX-maskinen, som kun ble solgt i Japan). Et godt fungerende konsept, med hovedikoner liggende vannrett, og flere ikoner som utvides nedover. Vi blar oss gjennom og finjusterer de siste lyd- og bildeinnstillingene. Neste steg er å registrere oss på Sonys nettverkstjeneste.

Menysystemet ser slik ut.

Vårt tips før du gjør det er å finne frem et vanlig, USB-basert PC-tastatur, og plugge den inn i PS3. De fire USB-portene ligger på forsiden, og maskinen gjenkjenner tastaturet umiddelbart. Det er rett og slett fryktelig klønete å taste inn info med det innebygde, prediktive systemet, og det går mye kjappere å bare taste det rett inn med et tastatur. Men blir du nødt til å bruke maskinens innebygde inntastingssystem, kan du i alle fall trøste deg med at du kan legge inn egne ord i ordboken.

Internett og butikk

Etter å ha registrert oss på nettverket får vi tilgang til grunnleggende vennetjenester, som muligheter til å sende meldinger, videochatte og tilsvarende. Men vennemulighetene føles likevel som et langt steg tilbake fra det elegante, integrerte systemet til Xbox 360. Og vennelisten på konsollen brukes bare til kommunikasjon fra menyene, spillene har sine egne, separate vennelister. Det er ingen ideell løsning, og her må Sony jobbe litt mer.

PS3 har innebygd nettleser, men denne imponerer ikke sånn uten videre. Først og fremst er hastigheten ikke spesielt høy, selv om situasjonen er bedre enn de uferdige versjonene vi har prøvd ved tidligere anledninger. Og hver gang en side som benytter seg av flash lastes inn, får vi et spørsmål om vi vil tillatte pluginen å kjøre, noe som er fryktelig irriterende. Det mest problematiske er kanskje at HD-oppløsningene gjør teksten ganske liten og vanskelig å lese, og det finnes ingen skikkelig zoom på nettleseren. Nettleseren kan håndtere flere vinduer samtidig, og en egen skjerm gjør det mulig å se alle de åpne vinduene ved siden av hverandre. Men vi støtte på flere feil og ujevnheter, og det er klart at websurfingopplevelsen har potensiale til å forbedres. Inntil videre holder vi oss til Wii-nettleseren når vi vil se på YouTube-videoer på TVen.

Ved siden av nettleseren kan du bruke din nettilkobling til å gå inn på PlayStation-butikken. Denne er allerede funksjonell, og der kan du laste ned demoer, trailere og Live Arcade-aktige småspill. Titler som Gran Turismo HD, Tekken 5: Dark Ressurection og Blast Factor er allerede tilgjengelige. Spillene koster penger, men i motsetning til 360 eller Wii kjøper du ikke poeng, du betaler direkte med egne penger. Prisene på spillene varierer mellom 80, 40 og 20 kroner. Du må imidlertid overføre pengene til en lommebok først. Vi la over 150 kroner til å begynne med, og kunne følgelig laste ned de spillene som koster penger.

Forsiden av PlayStation-butikken.

Butikkløsningen er imidlertid ikke helt ideell. Hele grensesnittet ser ut som en kjedelig nettside, som attpåtil er treg å laste inn. Det er ikke helt enkelt å manøvrere seg gjennom den heller. Også her har 360 en mer strømlinjeformet løsning.

I tillegg kan man ikke laste ned i bakgrunnen, mens man gjør andre ting på maskinen. Det er fryktelig irriterende, men problemet blir heldigvis løst med 1.60-firmwaren som legges ut for nedlastning natt til fredag.

Bakoverkompatibilitet

Et annet kontroversiell problem som den nye firmwaren delvis vil løse, er den mye omtalte bakoverkompatibiliteten. Som allerede nevnt i mange medier, vil rundt 75% av PS2-spillene funke på PS3, noe som skuffer i forhold til uttalelsene til Sony som lovte oss full bakoverstøtte. Vår testmaskin er ikke oppdatert per i dag, så vi testet ikke bakoverkompatibiliteten nevneverdig, men vi dyttet inn noen gamle spill bare for moros skyld. Nesten ingen fungerte, men overraskende nok kjørte Kingdom Hearts II fint. Final Fantasy VII fra PS1 fungerte også, men så strengt tatt helt grusomt ut, med piksellert og kantete grafikk.

KLIKK HER FOR MANGE BILDER AV MASKINEN OG MENYENE

For å lagre fremgangen i PS2/PS1-spill, må du opprette såkalte virtuelle minnekort, som etterligner de fysiske minnekortene.

Du kan allerede sjekke hvilke PS1 og PS2-spill skal fungere på PS3 her.

Medieavspilling

PS3 markedsføres som en komplett mediemaskin. Det er ikke nødvendigvis helt sant, men i det minste er det positivt at mediefilene kan legges direkte inn på harddisken, i motsetning til 360 som bare lar deg streame dem fra andre kilder. Vi kopierte inn noen album, noe som fungerte kjapt og enkelt, og samtlige dukket opp på musikk-menyen. Men verre er det med filmer. PS3 nekter nemlig å ta i mot noe som har med .avi å gjøre, så har du lyst å legge inn dine serier eller filmer, må du gjennom en lang og slitsom konverteringsprosess med tredjepartsprogramvare. Formatene som er godkjent av PS3 begrenser seg til MPEG-1, MPEG-2 og MPEG-4. Vi er ganske skuffet.

Bildevisningen fungerte imidlertid glimrende. Det er bare å sette inn et CF-, SD- eller Memory Stick-kort, og titte på fotoene. Det er muligheter for å sette opp slideshow, både av den tradisjonelle sorten, og en mer fancy en, som viser bilene som fysiske fotografier som detter ned fra luften. Artig, om litt unyttig.

Løsningen på flere av formatproblemene er naturligvis å legge inn Linux på PS3. Det er tross alt full støtte for det. Men det er ikke noe vi hadde tid til i denne omgang. Vi kommer muligens tilbake til dette i fremtiden.

Mens vi snakker om film, er det naturligvis full støtte for Blu-Ray-avspilling i PS3. Vi skal ikke debattere kvaliteten i denne omgang. Men om ikke annet, er funksjonen godt implementert, diskene starter raskt, men det lønner seg nok å investere i en separat fjernkontroll hvis du har tenkt å bruke PS3en som en Blu-Ray-spiller.

Kjøpe eller vente?

Til slutt: Sekstusenkroners-spørsmålet. Er den verdt pengene? Naturligvis vanskelig å svare på, fordelene og ulempene er forskjellige fra kunde til kunde. Er du ute etter en rimelig Blu Ray-spiller, med massevis av andre, integrerte mediemuligheter, og som i tillegg kan spille spill, er PS3 maskinen for deg. Den desidert mest komplette spillkonsollen på markedet i dag, muskuløs, kraftig og samtidig elegant og voksen. Og med massevis av potensiale som vil avdukes etter hvert som årene går. En spillkonsoll i dag er tross alt en langtidsprosjekt.

Men for spillentusiastene som ikke er til de grader opptatt av multimedia, men er først og fremst ute etter gode, underholdende spillopplevelser, er valget vanskeligere. La oss være ærlige – per i dag gjør Xbox 360 jobben like godt. Til halve prisen. 360 har like gode grafikkmuligheter, et langt bredere spillutvalg, en mer gjennomført onlinetjeneste og massevis av nedlastbare småspill. PS3 trenger kanskje et års tid på seg for å virkelig kunne konkurrere: Først når de virkelig store spillene som Metal Gear Solid 4, Gran Turismo 5, Tekken 6 og Final Fantasy XIII begynner å nærme seg. Først da vil vi forhåpentligvis kunne se ordentlig forskjell.

KLIKK HER FOR MANGE BILDER AV MASKINEN OG MENYENE

Men at PlayStation 3-lanseringen er en begivenhet, er de uansett ingen tvil om. Ikke minst fordi nå, med alle nestegenerasjonslanseringene overstått, handler det bare om én ting: spill. Og det vinner vi alle på, fremtiden er jo endelig foran oss. Det er bare å glede seg.

Følg med i dagene fremover for anmeldelser av de første PS3-spillene, og fredagens Klikk-episode med visuell gjennomgang av maskinens funksjoner.

Oppdatering: Den nye 1.60-firmwaren ble lagt ut i dag, og fikser en del av problemene vi har nevnt. Bakgrunnsnedlastning er aktivert, man kan zoome bedre i nettleseren, og den irriterende tekstinnmatningen er ertsattet med en langt bedre løsning.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse