Annonse


Så saksøk meg!

Mandag sattt jeg oppe til langt på natt og fjernet innlegg fra ITavisens forum, etter at Marianne Aulie hadde «outet» to norske kjendiser som påståtte sex-overgripere.

Nå gidder jeg ikke mer. De får heller saksøke meg. Eller Telenor. Eller NextGentel. Eller Google, for den saks skyld.

Saksøk hver eneste en

Selv har jeg andre ting å bruke tiden på enn å jage etter to kjendisnavn på heltid. Jeg har en avis å lage.

Oppdragskåte advokater har fått vann på mølla etter at Marianne Aulie navnga to kjendiser som angivelige overgripere. Nå skal bloggere, innsendere og ikke minst nettredaktører som undertegnede tas.

Annonse


Medie-demokrati

Igjen står vi overfor dilemmaet som har oppstått ettter at media ble et demokratisk fenomen, tilgjengelig for mange fler enn jounalister og profesjonelle synsere.

Før i tiden var det trygt og godt å ha noen å saksøke når ytringene ble for ubehagelige eller påstått ulovlige. I dag kan enhver ytre seg anonymt på nettet. Ikke bare i form av tekst, men også med lyd, bilde og video. Mange norske TV-innslag fra glade amatører på nettet blir sett av langt fler enn programmer de offiselle TV-kanalene TV2 og NRK.

Bare uaktsomhet straffbart

Advokat Frode Elegesem sier til VG at blogger og andre nettsteder som har viderebrakt navnene kan rettsforfølges. Også andre jurister med interesser i saken truer med det samme.

I samme avis sier redaktørforeningens Nils E. Øy langt mer edruelig:

– Det skal mye til for at NRK kan straffes når de ikke hadde kontroll på det som skjedde. Dersom de skal holdes ansvarlig så er kravet at de må ha forstått hva som skulle komme, eller ikke gjort nok for å hindre det – eller at redaktøren på andre måter har vært uaktsom.

Må leve med gapastokk

Jeg går ut fra at dette også gjelder meg og alle de andre som driver med nett i Norge.

Jeg kan ikke helt tro at Elegesem virkelig mener at aktsomhet innebærer 24 timers overvåking av alt brukerne av et nettsted, et forum eller en redaksjonelt uavhengig diskusjonsgruppe måtte skrive. Da har han ikke skjønt hva nettet dreier seg om.

Vi må faktisk leve med den nye, offentlige gapestokken. Og tenke desto mer på alle de positive tingene som den nye ytringsfriheten gir oss.

Jeg sier som Jon Lech «DVD-Jon» Johansen: So sue me.

Annonse