Linux har økt sin egen markedsandel med 10 prosent.

Annonse


Se på Linux nå!

Linux øker nå sin markedsandel dramatisk – også på vanlige PCer. Årsaken er enkel: Operativsystemene og «skallene» er med enkelte unntak helt gratis, og Linux har tatt mange og lange steg når det gjelder brukervennlighet og installasjon.

Ligner Windows og Mac OS

For tiden er brukergrensesnittene Ubuntu og Linspire (koster noen hundrelapper, men finnes også i gratisutgaven FreeSpire) blant de mest populære. Kanskje fordi det er disse skrivebordsvariantene som gjør Linux mest lik kjøpesystemer som Windows og Mac OS.

Animasjoner, gjennomsiktighet og tredimensjonale effekter er som kjent viktige bestanddeler i Aero-grensesnittet i Windows Vista.

Radikale effekter

I Linux har man tatt det enda et skritt videre, og ved hjelp av tillegg som Beryl og Compiz kan du få riktige 3D-opplevelser i operativsystemene. Effektene er radikale, men krever likevel lite av PC og grafikkort i forhold til Aero-løsningen i Windows Vista.

Annonse


En Linux-distro som har fått mye oppmerksomhet i det siste, både på grunn av enkelhet, lekkert brukergrensesnitt, god programpakke og særdeles god multimediestøtte, er PCLinuxOS. Formålet er helt klart å lage et alternativ til Windows, og brukergrensnittet, menyer og ikoner har mye til felles.

Kjør fra CD

PCLinuxOS har den fordelen at den kan kjøres direkte fra CD, du trenger altså ikke å installere noe som helst for å prøve operativsystemet. Dermed kan du prøve PCLinuxOS på en PC som har Windows installert, uten å bekymre deg for at det skal få negative konsekvenser.

DinSide Data har gjort en omfattende test av mange av alternativene som finnes for vanlige PC-brukere. Les hele testen HER.

De nye Linux-distribusjonene er også et tema i den siste Klikk-videosending.

Annonse