I Frankrike er det ikke lov for privatpersoner å filme vold lenger. (Kameraet på bildet er tilfeldig valgt)

Annonse


Forbudt å filme vold

Forbudet kommer som et resultat av at flere franske ungdommer har mobilfilmet arrangerte eller reelle voldshandlinger og lagt opptakene ut på nettet. Såkalt «happy slapping», der tilfeldige mennesker blir banket opp for at voldsmennene skal lage en «kul» YouTube-film, er også et problem.

Budbringeren kan straffes

Loven, som gjelder alle andre enn profesjonelle TV-journalister, kan få utilsiktede virkninger. Blant annet vil saker der politivold blir dokumentert av tilfeldig forbipasserende bli straffbare for den som gjør opptaket.

Dermed vil man ikke kunne legge fram slike opptak som bevismateriale i en rettssal. I 1991 ble grov politivold mot afroamerikaneren Rodney King filmet av den tilfeldig forbipasserende George Holliday. Opptaket ble vist på TV, med påfølgende rettssak mot de involverte politifolkene og opptøyer da de ble frikjent.

En fransk «Holliday» trolig blitt straffet i dag.

Annonse


Fem års fengsel

I en tid da alle er utstyrt med mobiltelefoner med kamera, er alle i gavnet også journalister. Det vil den nye franske loven effektivt sette en stopper for.

Loven ble foreslått av innenriksminister Nicolas Sarkozy, og trådte i kraft i går. Overtredelser kan gi opp til fem års fengsel og flere hundre tusen kroner i bøter for den som blir dømt.

Kilder:
Macworld.com
VG.no

Annonse