MANER TIL OPPRØR: Teknobloggen Gizmodo maner til plateboikott i mars.

Annonse


– Boikott platebransjen!

Teknobloggen Gizmodo har utlyst en boikott av RIAA, den amerikanske platebransjens interesseorganisasjon. De ber deg om å la være å kjøpe musikk gitt ut på RIAA-tilknyttede plateselskaper i mars måned.

Saksøker tusenvis

RIAA er den amerikanske platebransjens interesseorganisasjon. Den representerer de fire store plateselskapene; Warner Music, EMI, Vivendi Universal, Sony BMG og deres datterselskaper.

I USA har RIAA blant annet gjort seg bemerket ved å gå til sak mot tusenvis av fildelere, og kreve disse for enorme beløp. Gizmodo reagerer på at RIAA forsøker å presse de saksøkte til å gjøre opp før saken når rettssalene, slik at problemstillingen ikke blir tilstrekkelig rettslig belyst.

– Plateselskapene er overflødige

Gizmodo mener også at RIAA hindrer fremskrittet gjennom organisasjonens iver etter å regulere internett og bruken av dette. Blant annet er man svært provosert over forslaget om at eierne av trådløse nett skal gjøres ansvarlige for bruken av disse. Det vil si at hvis du laster ned en sang på din lokale café, kan RIAA i realiteten saksøke café-eieren.

Annonse


Manifestet hevder at nytt og billigere opptaks- og produksjonsutstyr, sammen med blogosfæren, i realiteten har gjort plateselskapene overflødige. Musikere med teknisk kunnskap vil lett kunne nå ut til sitt eget publikum uten å gå via plateselskapenes promo-maskineri, hevdes det.

– Platebransjen er de ekte piratene

Manifestet siterer også artisten Cortney Love, som mener platebransjen er de virkelige piratene.

Også her i Norge har platebransjen varslet tiltak mot ulovlig fildeling. Det første skrittet er den omstridte kampanjen PiracyKillsMusic.

Hva mener du? Er fildelerne en trussel mot platebransjen, eller er platebransjen en trussel mot våre borgerrettigheter? Kommer du til å støtte Gizmodo-boikotten?

Les hele Gizmodo-manifestet her

Annonse