SPILLTEST: Excite Truck

Bilspill har vist seg til å være den sjangeren som er vanskeligst å tilpasse Wii-kontrolleren. Bare se på nesten katastrofale GT Pro Series. Men Excite Truck bør vel være annerledes? Tross alt et førstepartsspill, dette. Og mye brukt i tidlig markedsføring av konsollen.

Det skal sies, Excite Truck gjør mye riktig. Hele konseptet er nesten skapt for brede glis, da spillet forkaster alt som heter seriøsitet og realisme, og fokuserer på overdrevne hopp, triks og vanvittig fart. Alt sammen foregår i fargerike, varierte omgivelser.

Vi har ikke sansen for at vi blir tvunget til å gå gjennom en grunnleggende opplæring før vi kan i det hele tatt begynne å kjøre. Det er naturligvis bra at det finnes gode muligheter til å bli lært opp i spillets teknikker, det er bare litt irriterende å bli tvunget til det. Det er uansett bare de første fire stegene i opplæringsmodusen som er obligatoriske, resten kan du ta frivillig om du vil.

Annonse

Excite Truck handler om langt mer enn bare kjøring. Spektakulære stunts er en integrert del av pakken, da store deler av spillet foregår i luften, fremfor på bakken.

Ratt i lufta

Styringen håndteres som forventet. Du holder Wii-kontrolleren horisontalt, og tilter den til høyre og venstre for å styre kjøreretningen. Du gasser og bremser med 1- og 2-knappene. Styrekorset på venstre side av kontrolleren bejener spillets kanskje mest essensielle funksjon, turboen. Denne brukes ikke bare til ekstra fart på bakken, men også til ekstra fart i luften. Aktiverer du turboen i det du kjører mot en egnet kant, flyr du av gårde lenger og høyere enn uten denne ekstra kraften. Og mens du er i lufta, beholder du en viss grad av kontroll over trucken.

Du kan nemlig utføre stunts, som i hovedsak består av å spinne bilen i diverse retninger. Du kan også forlenge eller forkorte hoppet ved å tilte kontrolleren fremover eller bakover, og justere retningen slik at landingen blir mest mulig elegant.

Det finnes også flytende ringer i luften du kan fly gjennom, og jo flere av dem du treffer, desto flere stjerner får du. Det er disse stjernene som er spillets alfa og omega. Stjerner gir poeng, og poeng tar deg videre.

Stjernekraft

Det betyr at du ikke nødvedingvis behøver å komme på første plass i alle løpene. Det viktigste er å ha nok stjerner til å avansere. Selv om du havner på tredjeplass, men har gjort nok fancy stuns og andre stjerneinnbringende aktiviteter, kan det hende at du kommer deg videre. Naturligvis, for å låse opp de feteste premiene, og få tilgang til høyere vanskelighetsgrad, kreves det at du faktisk langt overgår stjernekravene som er satt til å bare få et løp godkjent.

Ved siden av å fly høyt og hoppe gjennom ringer, er det en rekke andre ting du kan gjøre for å tjene inn stjerner. Det finnes et par ikoner som henger i luften flere steder på banene. Én av disse endrer faktisk selve terrenget på ganske dramatisk vis. Kjører du over et sånt merke, kan det plutselig vokse et fjell foran deg, som kan sende intetanende motstandere i luften, noe som gir poeng. Et annet ikon du vil treffe på er ett som gjør det mulig å skjære rett gjennom trevekst, noe som også byr på stjerner. Spesielt dette med å kunne endre banens fysiske egenskaper midt i et løp er en morsom ide, det er kontinuerlig underholdende når det plutselig dukker opp en svær oppoverbakke rett i ansiktet på deg. Eller en liten innsjø. Eller en eksploderende vulkan.

Men alt handler til syvende og sist om stjernene. Så i tillegg til å konsentere oss om å være først, må vi også sørge for å utføre nok hopp, stunts og krasj for å få opp stjerneantallet. På mange måter Burnout-aktig.

Et lite strategisk moment er at den nevnte boost-muligheten varer kun i en begrenset periode, og bruker du den for mye, blir motoren overopphetet. Tenk MotorStorm på PS3.

Kontrollert

Alt vel og bra, da vel? Joda, Excite Truck byr på rask og bekymringsfri underholdning. Men likevel er det mye som mangler her. For det første er vi ikke helt tilfredsstilt med kontrollen. Truckene responerer stort sett bra de, men det er noe som ikke helt stemmer. Spesielt i luften virker det som om det er en del forsinkelser. OK, luftmotstanden har kanskje litt å si her, kanskje det liksom er meningen, men når et spill er såpass arkadeorientert som dette, forventer vi egentlig knallsolid kontroll hele veien gjennom.

Vi synes egentlig hele kjørefølelsen er for opphakket, for ustabil. Truckene har tendenser til å skli i alle retninger, krasje helt uventet og rett og slett oppføre seg ustabilt. Vi føler aldri at vi har helt kontroll.


Se videoklipp fra Excite Truck

Og det hele virker så innholdsløst. Baneutvalget er ikke imponerende, selv om banene er gjerne store og åpne. Det går fort å komme seg gjennom de grunnleggende løpene, og etter det handler spillet kun om å låse opp de tøffere vanskelighetsgradene. Det innebærer å jobbe seg gjennom løp etter løp, på jakt etter flest mulig stjerner. Vi vet at de samlemaniske vil synes det er gøy, det er liksom den rette Nintendo-ånden med å spille om og om igjen for å nå de siste stjernene, eller kutte ned tiden ytterligere. Men vi liker det ikke. Det er kjedelig. Rett og slett.

Og er det et spill som bare skriker etter skikkelige flerspillermuligheter, så er det dette! Tenk så gøy det hadde vært å kunne overraske levende motstandere med et fjell midt i trynet! Men neida, kun tospillers splitscreen-støtte.

Bedre enn GameCube?

Teknisk er Excite Truck sånn passe. Grafikken ser jo ganske så bra ut når du kjører, ingen tvil om det. Omgivelsene er flotte, og de tematisk varierte banene viser et bredt spekter av farger, detaljer og væreffekter. Viktigst av alt, tegneavstanden er fabelaktig, spesielt når du er høyt i luften og kan se langt utover. Og frameraten holder seg hele tiden stabilt. Bra.

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Men studerer du replayene nøye, ser du at det hele er egentlig lite detaljert og utvasket. Og truckene har merkelig tendens til å være underproposjonerte i forhold til resten av terrenget. Når det er sagt, likevel Excite Truck et av de penere spillene på Wii foreløpig.

Men musikken. Huff. Maken til smakløs, instrumental puddelrock. Vi tror Nintendo er klar over kvaliteten selv, fordi Excite Truck lar deg spille av egne sanger du måtte ha lagret på SD-kortet.

Vi får veldig blandet smak i munnen av Excite Truck. På den ene siden er det et spill fullt av fart, som byr på uhøytidelig, useriøs underholdning. På den andre siden føles kontrollen noe klønete, det er lite dybde her og kort levetid. Vi har det moro noen kvelder, men er lite fristet til å returnere til spillet i nærmeste fremtid. Vi spiller heller Burnout, liksom. Excite Truck er midt på treet. Kjøp det hvis du er eksepsjonelt sulten etter et nytt Wii-spill, men vi håper det kommer noe bedre i bilsjangeren fremover.

Annonse
Annonse