TEST: HD DVD til Xbox 360

1

Mange med litt lengre bransjehukommelse er av natur skeptiske til frittstående tillegg til eksisterende spillkonsoller. Husker vi tross alt ikke diverse CD-add-ons, minneutvidelser og andre ting man kunne plugge inn i maskinene, som skulle gi bedre ytelse og høyere kvalitet på spillene? De bidro ikke til noe annet enn å forvirre kundene, og til slutt sikkert også til at flere selskaper måtte legge ned sin konsollproduksjon.

Det var da bare naturlig at flere uttrykte sin skepsis da den eksterne HD DVD-spilleren ble annonsert til Xbox 360. Et desperat forsøk på å kontre PS3 og dennes innebygde Blu-ray?

Kun for film

Men situasjonen er jo ganske så annerledes. HD DVD-tillegget har først og fremst ingenting med spill å gjøre. Din vanlige Xbox 360 vil fortsatt spille de samme spillene, og alle kommende på samme måte, uavhengig av om du har HD DVD-tillegget eller ikke. Den eksterne spilleren kjøper du bare om du har lyst å se på den nye generasjonen av filmer i herlig høy oppløsning. Ikke noe mer.

Annonse

KLIKK HER FOR BILDENE AV HD DVD-SPILLEREN

Det skal likevel sies at vi fremdeles snakker om en ekstra boks, som tar opp plass i TV-hyllen, beslaglegger en strømkontakt, og er ikke nevneverdig lekker, til tross at dennes design er ment til å etterligne 360s behagelige linjer. Strategien med en ekstern spiller er ikke nødvendigvis helt håpløs – det åpner for eksempel for muligheten til å lansere en ekstern Blu-ray-spiller på et senere tidspunkt, om dette formatet skulle vise seg til å være dominerende.

Et annet pluss ved at spilleren er frittstående og bruker USB som tilkobling, er at den fint kan kobles til en PC. Vips, så støtter datamaskinen din HD DVD.

Men vi forholder oss til samspillet mellom HD DVD og Xbox 360. Det er tross alt spillerens primære oppgave.

Lett oppsett

Det første du gjør er, å installere spillerens drivere på Xboxen. Det følger med en disk du setter i 360en, og etter en kjapp installasjonsprosess blir du bedt om å plugge USB-kabelen fra spilleren til spillkonsollen. Dermed bruker du opp den ene USB-pluggen på baksiden av 360, for det er lite sannsynlig at du har lyst å sette inn kabelen på forsiden, det er ikke særlig estetisk. Heldigvis har selve HD DVD-enheten to nye USB-porter, så den fungerer som en hub for 360-tilbehør. For eksempel WLAN-antennen eller Live Vision-kameraet.

Noe mer oppsett enn enkel tilkobling og installasjon trengs ikke. Neste punkt på programmet er å avgjøre hva slags tilkobling du skal bruke til din HDTV. Det er nemlig slik at kun VGA-kabelen gir deg full 1080p-støtte (forutsatt at TVen din også takler oppløsningen), mens den medfølgende komponentkabelen begrenser avspillingen til 1080i. Et utrent øye ser ikke nødvendigvis forskjellen, men det gjør bildekvalitetsentusiastene. Et utrent øye ser jo gjerne heller ikke forskjell på vanlig DVD og HD DVD, så det argumentet er litt tamt. Som kjent har ikke 360 HDMI-tilkobling (inntil videre, i alle fall), så heldigitalt blir det ikke uansett.

Og dermed over til kollega Øyvind Paulsen i dingz.no, som går dypere inn på bildekvaliteten:

De tre testfilmene vi hadde tilgjengelig var Jarhead, The Bourne Supremacy, og King Kong og vi koblet HD DVD-spilleren til to gode, men ulike LCD-TVer for å sammenligne billedkvaliteten med de vanlige DVD-versjonene.

Her er forskjellen. DVD...

Detaljer og fargespekter er stikkordet. For det er ingen tvil om at det er mer smell i fargene og at detaljene i filmen kommer langt tydeligere fram her enn på vanlige DVD-filmer. Det var likevel klare forskjeller mellom de tre testfilmene, og spesielt King Kong står som en påle, med et detaljnivå ingen av de andre var i nærheten av.

Vi sitter for øvrig igjen med det samme intrykket som etter å ha sett på Samsungs Blu-ray-spiller: I tillegg til at du ser flere detaljer er det dybden i bildet vi liker best. Objekter som på DVD-filmen i stor grad blir visket ut, beholder her langt mer av skarpheten i kantene og framstår derfor som bedre definert.

...og HD DVD. Samme skjerm, samme innstillinger, mye bedre bilde.

Bildemessig er det imidlertid ett stort minustegn ved HD DVD-spilleren. Bildet har nemlig en liten tendens til å hakke ved store sideveis panoreringer. Dette var noe vi la merke til på begge våre testTVer, PF9830 fra Philips og Hitachi LD9700, og på alle testfilmene. Vi kommer snart med en test av Toshibas HD DVD-spiller, og vil da komme med en grundigere sammenligning av de to spillerne på dette punktet.

Dette liker vi ikke

I tillegg til hakkingen er de to største svakhetene med denne HD DVD-spilleren at den går via Xboxen, og her er stikkordet lyd.

Det er nemlig ikke til å komme ifra at 360ens viftestøy er og blir et stort minus. Vi synes støyen er sjenerende selv i en actionfilms rolige sekvenser, og da sier det seg selv at den konstante duringen vil gi de som liker å se lavmælte kunstfilmer (les filmsnobber) klare indikasjoner på tinnitus.

Et annet minus er at 360en ikke gir andre lydformater enn DolbyDigital 5.1. Det betyr at du ikke får nyte godt av de nye lydformatene Dolby Digital Plus og DTS HD, noe som absolutt alle andre HD DVD-spillere på markedet klarer.

KLIKK HER FOR BILDENE AV HD DVD-SPILLEREN

Rimelig inngangsbillett

Er det én ting som er viktigst å trekke frem, så er det valgfrihet. En spillsentrisk Xbox 360 koster deg 3.000 kroner. HD DVD-tillegget 1.700. Har du en 360 fra før, er altså inngangsterskelen til flott bildekvalitet ganske så lav. Selv om HD DVD måtte ende opp med å tape kampen, føles det ikke som om du har kastet bort så mye. Det er ikke akkurat slik at verdens HD DVD-spillere vil selvdestruere hvis formatet ikke blir en suksess, du vil da fremdeles kunne se filmene du har kjøpt.

Til sammenligning koster PlayStation 3 6.000 kroner ved lansering 23. mars, og gir deg fullverdig Blu ray-spiller på kjøpet. Mens dedikerte HD DVD- eller Blu ray-spillere fremdeles er dyre, er spillkonsoller et aktuelt alternativ. Formatkrigen er langt fra avgjort per i dag, så vi kan ikke gi deg en definitiv anbefaling, men for deg som ønsker seg HD-film i dag, til lav pris, er HD DVD-spilleren til 360 et meget godt valg – men som dingz.no sier, “For de rene hjemmekinonerdene der ute er altså rådet klart: Hold deg unna.”

Du kan også lese Dingz.no sin test av spilleren her.

Annonse
Annonse