DYR LOGO: Microsoft må trolig ut med store penger for å ha brukt MP3 uten lov.

Annonse


MP3 kan koste Microsoft 9 milliarder

I følge en føderal domstol i San Diego, California må Microsoft nå ut med 1,5 milliarder dollar – om lag 9,2 milliarder norske kroner. Stridens eple er verdens mest utbredte lydformat – MP3.

– Vi har allerede betalt

Microsoft hevder selv at de tidligere har betalt den tyske, private forskningsinstitusjonen Fraunhofer 16 millioner dollar (om lag 98 millioner norske kroner) for rettighetene til å bruke lydformatet.

Alcatel-Lucent mener likevel at Microsoft har brukt MP3-formatet uten lov, siden det kommersielle patentet etter deres mening tilhører dem.

Startet revolusjon

Fraunhofer-Gesellschaft har 56 avdelinger med til sammen rundt 12 500 ansatte. Instituttet driver med alle typer forkning, men er kanskje mest berømt for å ha skapt verdens første enkoder for MP3 (MPEG-2, layer 3), komprimeringsformatet for lyd. MP3 startet musikkrevolusjonen på nettet i 1994.

Annonse


Lucent-Alcatel er restene av det franske storselskapet Alcetel, som gikk sammen med amerikanske Lucent like før jul i fjor. Selskapet har nå totalt om lag 88 000 ansatte.

– Kan gjelde hundrevis av andre

– Vi er bekymret for at denne avgjørelsen åpner døra for at Alcatel-Lucent nå kan rettsforfølge hundrevis av andre selskaper som kjøpte rettighetene til å bruke MP3-teknologien fra Fraunhofer, sier Microsofts advokat Tom Burt til BBC.

Det blir neppe siste gang Microsoft og Alcatel-Lucent møtes i rettssalen. Ytterligere fem søksmål fra den fransk-amerikanske selskapet står i kø, og Microsoft kan risikere å måtte åpne sin enorme pengebinge flere ganger.

MP3-saken blir etter alt å dømme anket til en høyere domstol.