SNIKTITT: Virtua Fighter 5

VF5 shot

La oss innse det. Slåssespill er ikke det de engang var. Vi, som sikkert så mange andre, vokste nesten opp med Tekken på PlayStation. Det var vår tids Singstar, et sosialt spill som gjorde seg best med venner og øl. Og som konsekvent imponerte med sin arkadeperfekte grafikk.

Men de siste årene har sjangeren definitivt dalt i popularitet, til tross for at samtlige av de viktigste seriene har jevnlig fått påfyll av nye utgaver. Tekken 5, Soul Calibur III og Dead or Alive 4 er alle gode titler, og samtlige har tilfredsstilt sine lojale fans.

Virtua Fighter 5 er noe annerledes. Lenge ansett for å være mest hardcore av de store slåsseseriene, er spillets femte utgave nå gjort hakket mer tilgjengelig. Vi innrømmer at Virtua Fighter ikke er serien vi har mest erfaring med personlig, men klarte likevel å vinne noen kamper den korte tiden vi satt med spillets previewkopi.

Annonse

Tungt, men ikke avskrekkende

Så selv uerfarne fightere som oss kan kose seg med VF5, men samtidig er spillet fullt av virkelig dype angrepskombinasjoner som kan utforskes av de som har tid og interesse. Uansett inkluderer spillet en Dojo-modus som lar deg finpusse dine ferdigheter, og få opplæring i komboer til din karakter. Med tanke på at VF5 er et såpass profilert PS3-tittel, som er konsollens eneste slåssespill i mangelen på en ny Tekken (inntil videre), virker det bare logisk at inngangsterskelen er lavere.

Virtua Fighter 5 introduserer to nye personligheter til spillet. Kung Fu-jenta Eileen og lucha libre-wrestleren El Blaze, der begge har naturligvis sine unike stiler å bidra med. Begge er raske og unike nok til å være aktuelle å teste ut.

Ingen online

De to hovedvariantene i spillet er tradisjonell arkademodus, som helt logisk setter deg opp mot en rekke motstandere, frem til bossen, den skinnende og vakre Dural. Av større interesse er muligens Quest-modusen, som viser oss et bykart, der vi kjemper oss fra lokasjon til lokasjon og utfordrer virtuelle spillere som befinner seg der. Quest-modusen skal gi oss følelsen av å vandre fra arkadehall til arkadehall, og kan også sees på som en erstatning til en fullverdig onlinemodus. Som Virtua Fighter 5 ikke har. Synd.

Men tatt i betrakning at den ikke alltid helt stabile forbindelsen mellom Sixaxis-kontrolleren og PS3-konsollen, og det faktum at VF5 er ekstremt avhengig av total presisjon, er det kanskje forståelig at forsinkelser som kan oppstå over internett bidro til at Sega droppet en onlinemodus. Og det skal sies at spillet har tendenser til å føles bitte litt uresponsivt når man bruker den vanlige PS3-kontrolleren, og de mest entusiastiske spillerne er naturligvis allerede godt i gang med å importere den offisielle arkadestikken.

Mer problematisk er det faktum at hvis Sixaxis-kontrolleren kan føles noe uoptimal, hvordan blir da situasjonen med Xbox 360-utgaven av spillet? 360-kontrolleren egner seg definitivt dårligst til slåssespill, tross alt.

Grafisk perle

Kontrollen er en ting, men det som kanskje kommer til å tiltrekke seg mange spillere er Virtua Fighter 5s visuelle detaljnivå. Spillet er så godt som helt identisk med arkadeversjonen (vi vet, vi har spilt det på ekte Sega-arkade i Tokyo), og det betyr at det ser helt herlig ut. De mange figurene har alle sin veldig unike stil, og samtlige er helt nydelig detaljerte. Kostymene deres flyter i vinden, animasjonene er ekstremt nøyaktige, og totalinntrykket er bare positivt. I tillegg er brettene som forventet flotte, detaljerte og svært godt designet. Virtua Fighter 5 er definitivt et spill som utnytter mulighetene PS3/360-generasjonen gir spillutviklerne, og det er godt å se at det ikke er inngått noen kompromisser i forhold til arkadeversjonen.

Vi fikk ikke allverdens tid til å fordype oss i Virtua Fighter 5. Til dette trenger man mer enn noen timer. Men det synes likevel fra første stund at dette er et eksepsjonelt gjennomført fightingspill, med massevis av dybde, herlig grafikk og hemmeligheter det går an å låse opp. Trenger slåssespillentusiastene noe mer? Vi tror nesten ikke det. Slik det ser ut i dag, er VF5 essensielt kjøp for alle fightere som har tenkt å investere i en PlayStation 3, selv om det ikke nødvendigvis er et spill som vil selge konsoller i seg selv.

Virtua Fighter 5 slippes den 23. mars til PlayStation 3, og til sommeren til Xbox 360. Følg med for full anmeldelse.

Annonse
Annonse