Finn fram i jungelen

Forbrukerrådet vil sikre dine digitale rettigheter med et nytt manifest.

Forbrukerrådet har i dag avholdt sitt presseseminar i Bergen. Her har blant annet digitale forbrukeres rettigheter vært tema. Nå har Forbrukerrådet lansert et eget manifest som skal sikre deg som kjøper musikk på nettet:

Uten rettigheter

– Problemet er at du som digital forbruker i dag har svært få rettigheter. Ved kjøp av fysiske gjenstander som CD-er og DVD-er i butikk er du som forbruker beskyttet av forbrukerkjøpsloven. Disse rettighetene forsvinner imidlertid ved kjøp av samme CD over nett.

– Forbrukerrådet mener derfor at digitale ytelser bør omfattes av forbrukerkjøpsloven uavhengig av leveransemåte. Når vi i tillegg har en svært uklar åndsverklov, og få vet hva som faktisk ligger i avtalen og teknologien, er det ingen tvil om at det å være forbruker i dagens digitale samfunn er svært vanskelig, sier seniorrådgiver i Forbrukerrådet Torgeir Waterhouse i en pressemelding.

Annonse

Uforståelige vilkår

Forbrukerrådet er bekymret over avtalene forbrukere inngår for å kunne handle på nett. Vilkårene i disse avtalene er ofte presentert på en måte som er uforståelig for folk flest, og de færreste tar seg tiden til å lese gjennom det de samtykker til.

Forskjellige formater og kopisperrer gjør det også vanskelig for folk flest å være digitale forbrukere. Mange forstår ikke hvilke begrensninger som legges på bruken av det digitale innholdet når de kjøper.

Åtte rettigheter for deg:

Forbrukerrådet vil derfor at de samme reglene skal gjelde ved nettkjøp som ved vanlige kjøp i butikk, og lanserer åtte ufravikelige forbrukerrettigheter som skal gjelde ved kjøp av musikk.

Forbrukerrådet mener du som forbruker skal kunne:

1. – ta sikkerhetskopier

2. – se og høre innhold når du selv vil

3. – flytte innhold mellom avspillere

4. – gjøre om innhold til hensiktsmessige format

5. – tilpasse utstyr

6. – bruke digitalt innhold uten å bli overvåket

7. – benytte offentlige og private tjenester

8. – benytte nødvendig teknologi for å utøve dine digitale rettigheter

Annonse
Annonse