OMSTRIDT:  Heller ikke i Norge har Google News vært ukontroversielt.

Annonse


Google News får smekk

I de fleste land i verden er nettaviser storfornøyde med å få artiklene sine listet opp Google News-forsiden. Men ikke i Belgia.

Her har Copiepresse – en opphavsrettsorganisasjon som samler et tyvetalls belgiske aviser – fått en domskjennelse på at Google ikke lenger får lov til å linke til nyhetssaker eller bruker utdrag fra avisenes artikler på Google News.

Google er samtidig dømt til å betale dagbøter på 25,000 EURO for hver dag de saksøkende avisenes opphavsrett ble krenket – en bot som tilsammen vil utgjøre 3.5 millioner EURO.

– Ikke link til oss!
Hvorfor alt oppstyret? Mange belgiske nettaviser har som forretningsmodell å først tilby alle nyhetssaker gratis og åpent, for så å sperre tilgangen for andre enn påloggete, betalende brukere.

Annonse


Et av problemene for Copiepresse oppsto når det viste seg at Google fremdeles linket til disse sakene på sin nyhetstjeneste, og man i en viss period også kunne finne frem til hele innholdet i artiklene siden de var lagret i Googles notoriske cache selv om avisene hadde forsøkt å begrense tilgangen.

Copiepresse-avisene protesterte også generelt på at Google – i likhet med alle søkemotorerer – reproduserte deler innholdet deres i det hele tatt uten å spørre om tillatelse, slik at potensielle lesere fant veien til artiklene vie Google og ikke via avisenes egne forsider og interne navigasjonstjenester.

Vil ha annonsepenger
Det handler naturligvis også i høyeste grad om annonsepenger. De belgiske nettavisene forlangte at Google skulle dele annonseinntektene for å kompensere for at søkemotoren brukte deres materiale i hovedindeksen sin såvel som på Google News – et krav Google blankt avslo, i frykt for å sveipe grunnlaget vekk fra hele søkemotorvirksomheten sin.

Google har annonsert at de vil anke saken. Copiepresse på sin side vil fortsette sitt korstog mot andre søkemotor, deriblant Yahoo og MSN.

Kilde: Ars Technica

Annonse