Hopp til navigasjon Hopp til innhold
SLADRER: Denne brikken forteller nettbanken hvem du er. (Ill.: Infineon)

Sladrebrikke i alle PCer

TPM (Trusted Platform Module) forteller hvem du er, hva du gjør og bestemmer hvilken programvare og maskinvare du kan installere.

TPM (Trusted Platform Module) er et system som er innebygd i så godt som alle nye PCer og Mac-er. Den brukes imidlertid sjelden. Sist vi hørte fra den, var da Apple angivelig ønsket å hindre at folk kjørte Windows på deres nye Intel-maskiner.

Kan brukes som ID

TPMs tornerosesøvn kan imidlertid snart være slutt. Nå planlegger et stort antall banker og betalingsselskaper å bruke brikken som identifikasjon.

Med TPM kan nettbanken eller nettbutikken nemlig være helt sikker på at du er den du gir deg ut for å være. Ellere rettere sagt maskinen du sitter ved.

20 millioner har det

Brukes en fingeravtrykkleser som sender data til TPM-brikken og videre til en annen part har man en rimelig sikker indikasjon på hvilken person som sitter ved maskinen også.

Rundt 20 millioner av verdens PCer har TPM-brikke om bord i dag. Om noen år blir det så godt som alle. Og man snakker om å legge den inn i mobiltelefoner også.

Kilde:
MSNBC.com

Stikkord: Maskinvare