«Alle» hater DRM

Dommen vil neppe føre til mindre fildeling, mener ITavisen-redaktør Tore Neset.

I går gikk Apple-sjefen Steve Jobs ut og sa at han håpet platebransjen ville ta til vettet og fjerne alle former for kopisperrer (DRM – Digital Rights Management) på sine produkter så fort som mulig.

Med et generasjonsbestemt (Jobs er ikke gammel 68’er for ingenting) lån fra John Lennons klassiske «Imagine»-låt skriver han:

– Ville fjerne DRM med en gang

Tenk deg en verden der alle nettbaserte musikkbutikker selger DRM-fri musikk kodet i et åpent, lisensbasert format. I en slik verden kan hvilken som helst spiller spille musikk fra enhver butikk, og enhver butikk kan selge musikk som vil spille i alle spillere.

Annonse

Dette er helt klart det beste alternativet for forbrukerne, og Apple ville omfavene det med en gang. Om de fire store plateselskapene ville lisensiere sin musikk til Apple uten å kreve at den ble beskyttet av DRM, ville vi begynne å selge DRM-fri musikk i vår iTunes-butikk.

Får støtte av Gates

Høsten 2005 uttalte Microsoft-grunnleggeren Bill Gates følgende om kopisikringen i det nye HD-filmformatet Blu-ray:

– Ulempen er at filmstudioene har fått altfor mye beskyttelse på bekostning av forbrukeren og det vil ikke fungere bra på PC-er. Det er ikke det fysiske formatet vi har problemer med, men at DRM-systemet til Blu-ray er veldig forbrukerfiendtlig.

– Ripp CDer i stedet!

Før jul i fjor gikk han enda lenger. Han mener DRM-systemet generelt funger svært dårlig, og lar det skinne igjennom at også han gjerne ser en ende på plate- og filmbransjens strev for å beskytte produktene sine til krampa tar dem:

Dagens DRM forårsaker for mye trøbbel for den vanlige, lovlydige forbruker. Det er alt for vanskelig å skille mellom det som er lov og ikke lov. Folk burde rett og slett kjøpe en CD og rippe den. Da er du i hvert fall på rett side av loven.

Det er ingen hemmelighet at både Gates og den sittende Microsoft-toppen Stever Ballmer mener at alle kravene om kopisikring nesten ødela Windows Vista. Og at mange utenfor Microsoft-huset mener at det faktisk har skjedd…

Står helt alene

Med andre ord står nå musikk- og filmindustrien helt alene om å mene at film og musikk skal beskyttes av drakoniske sperrer som hindrer folk i å bruke produktene som de vil. Også en samlet IT-industri – både på software- og hardwaresiden – er grundig lei av kopisikring. Det koster skjorta i lisenspenger, og kompliserer og forsinker både utvikling og produksjon.

Alt sammen mens kineserne gir blanke i hele problemstillingen og spyr ut produkter som overkjører det meste underholdningsbransjen måtte finne på av sperrer. Sperrer som uansett blir brutt av smarte ungdommer som lar det gå sport i å lure underholdningsbransjen.

Sivil ulydighet

Det samme gjør faktisk også Apple, når de nekter å legge inn HDCP-systemet (kopibeskyttelse for HD-materiale) i sin nye TV-boks. Og Microsoft har lagt inn nok av smutthull i Vista, slik at du i realiteten kan laste ned og spille piratvaren din som før.

Og når det nordiske selskapet Bonnier Amigo nå skal begynne å utgi sin musikk med DRM-frie MP3-filer, er det et sterkt signal om at heller ikke platebransjen selv er særlig begeistret.

Skandaløst av myndighetene

I lys av dette er det direkte skandaløst at myndighetene både i Norge og mange andre land har blitt brukt av underholdningsindustrien (for øvrig en industri hvis historie med ufine, mafialignende metoder det har blitt skrevet bøker om) til å innføre lovgivning som gjør det straffbart å bryte deres høyst private regelverk.

Ironien er komplett når norske forbrukermyndigheter går løs på Apple fordi de binder låter kjøpt på iTunes Music Store til sin egen programvare og spiller.

Billig, online og plattformuavhengig

Jeg er ingen spåmann. Men jeg vil tippe at vi om noen år sitter med nettet som viktigste distribusjonskanal for film og musikk (også spill og programvare, for den saks skyld). HD-DVD og Blu-ray vil i beste fall være nisjeprodukter for hjemmekinoentusiaster med dyre projektorer og gigantiske skjermer. Musikk og film vil være tilgjengelig over alt, på alle plattformer.

Til en så billig penge og med så enkle prosedyrer at få mennesker i den betalingsdyktige delen av verden gidder å ta seg bryet med å være gratispassasjerer.

Annonse
Annonse