signature[1]

Annonse


Vi avkrefter Vista-mytene

Det dukker alltid opp mange spørsmål når ett nytt operativsystem lanseres. Mange spørsmål fører til mange svar. Det er ikke alltid man skal ta alle svar som fakta. Undersøk selv, så får du en lettere overgang til Vista. Her er noen tanker om Microsofts nye operativsystem.

Dyr maskin?
Er man nødt til å kjøpe en ny dyr maskin for å kjøre Vista?
Mye avhenger av om du virkelig er nødt til å bruke Vistas nye grafiske grensesnitt, Aero. Det ser pent ut men sjansen er stor for at du vil være like effektiv med Basic grensesnittet.

Vista trenger minimum:
* 800MHz prosessor
* 512 MB minne
* SVGA skjermkort med 800×600 oppløsning
* Harddisk på minst 20GB.
Med dette vil du ikke kunne kjøre Aero men likevel bruke alle de andre funksjonene i Vista.

Løser alle mine sikkerhetsproblemer?
Microsoft markedsfører Vista som det sikreste operativsystemet noensinne, det er likevel umulig å lage ett 100% sikkert operativsystem. Ny programvarekode fører til nye hull og Microsoft har allerede kommet med sikkerhetsoppdateringer.

Er ikke det eneste som er nytt med Vista, brukergrensesnittet?
Det er fint med nytt pent grensesnitt men de viktigste nyhetene i Vista er de du ikke ser. Bedre sikkerhet og raskere søk er noen av tingene som er forbedret.

Går det ann å kjøre Vista og ett annet operativsystem på samme maskin?
Som med Windows XP og 2000 er det fullt mulig å bruke Vista sammen med andre operativsystemer.

Programmer og drivere
Fungerer gamle applikasjoner og drivere i Vista?
De fleste programmer laget for Windows XP vil fungere i Vista. Det er likevel forbehold. Har ikke utvikleren av programmet skrevet at programmet er laget for Vista kan programmet nekte å starte eller oppføre seg merkelig. Man har som i XP mulighet for å kjøre programmet i kompatibilitetsmodus hvor man kan velge å emulere Microsofts eldre operativsystemer. Er det programmer du er avhengig av, undersøk på nettsiden til produsenten om programmet er klart for Vista.
Drivere til din scanner og skrivere har kanskje ikke drivere for Vista. I mange tilfeller vil XP driverne fungere. Både ATi og nVIDIA har nå skjermkortdrivere til Vista. Vista inneholder mange flere drivere for innmaten i maskinen din enn XP. Det er god støtte for både gammel og ny maskinvare.

Kan jeg spille av mine gamle mediafiler i Vista?
Det er fullt mulig å spille av mediafiler som ikke er handlet via en musikktjeneste med DRM. Avspilling av mediafiler vil fungere likt som i Windows XP og 2000.

Koster Vista mer enn Windows XP gjorde?.

Bortsett fra Vista Ultimate koster de andre versjonene av Vista akkurat det samme som eller mindre enn det XP gjorde når det kom. Vista Home Basic og Business er versjonene man sammenligner med Vista. Vista Business OEM Norsk (32Bit) kommer på 1170,- mens Home Basic OEM Norsk (32Bit) vil koste deg 945,- hos billigste nettbutikk. Moms er inkludert, frakt kommer i tillegg.

Annonse


Jeg har en 64 Bits prosessor. Hva med x64 Vista?
Det er ikke lett å vite om man skal kjøpe x32 eller x64 versjonen av Vista. De fleste maskiner som selges i dag har en x64 prosessor men betyr det at du burde kjøpe x64 versjonen av Vista nå? Svaret er todelt. På den ene siden er det greit å kunne kjøre 64 Bits programmer men det er svært få av disse programmene som er tilgjengelig per dags dato. Det er få om noen spill som for tiden ser noen ytelsesbedring med x64 Vista. Problemet er også at en x64 versjon av Vista må emulere alle x32 programmer til å fungere noe som kan føre til tregere programvare og helhetlig ett tregere Vista.

Kilde:
TechRepublic

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse