Annonse


– Ulovlig å bruke spionprogrammer

På nettet finnes forskjellig programvare som gjør det mulig å overvåke mobiltelefoner og datamaskiner. Med programmet FlexiSpy kan man for eksempel overhøre samtaler, lese SMS-oversikt og anropslogg direkte på nettet.

På hjemmesidene til programmet reklameres det med at man kan finne ut om partneren er utro.

– Mer utsatt

Datatilsynet er nå bekymret for utviklingen.

– Det har lenge vært kjent at hacking og spionasje er vanlig på PC. Nå er dette i ferd med å bli et problem også for mobilbrukere. Samtidig som mobilene blir stadig mer avanserte og like PC-er, blir de også mer utsatt for angrep av virus og spionprogrammer som dette, sier Ove Skåra i Datatilsynet til Bergensavisen.

Annonse


Datatilsynet opplyser at det er lovlig å kjøpe og laste ned spionprogrammer som FlexiSpy, men at det er ulovlig å bruke dem til å overvåke andre.

Antivirus

Skal man unngå å bli overvåket (eventuelt få utroskapet oppdaget), anbefales bruk av antivirusprogrammer.

– Programmet er vrient å oppdage og fjerne for offeret, da programmet verken legger seg i listen over installerte programmer, synlige prosesser eller lager et ikon på telefonen. Eneste måten å fjerne det på, er å fjerne systemfilen eller å bruke et antivirusprogram for mobil, sier Dag Arne Jerstad i F-secure til Bergensavisen.

Kilder:
FlexiSpy
Aust Agder Dagblad

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse