Norske forbukermyndigheter mener Apple bryter loven ved å låse musikk fra iTunes opp mot selskapets iPod-avspillere.

Annonse


Norge svarer Steve Jobs

Konflikten mellom Apples iTunes Music Store og det norske Forbrukerrådet ruller videre. Forbrukerrådet mener Apple bryter loven ved å selge iTunes-musikken med en DRM som gjør at den er låst til avspilling på iPod-spillere. Nå har Apple-sjef Steve Jobs svart med et åpent brev der han foreslår å kutte ut all DRM.

Seniorrådgiver Torgeir Waterhouse i Forbrukerrådet har svart på Jobs’ brev. Han mener Jobs avsporer debatten, men ønsker likevel utspillet velkommen:

– iTunes er Apples problem

– Vi er glade for å se at Steve Jobs påtar seg det ansvaret som følger med å være ett av de ledende selskapene innen den digitale sfæren, og kommenterer klagen fra norske forbrukermyndigheter.

Waterhouse mener likevel at det er Jobs’ problem å ta DRM-praksisen opp med plateselskapene. Siden iTunes selger sluttproduktet til kundene, er det også Apples ansvar å komme frem til en kundevennlig løsning.

Annonse


– Snur saken på hodet

Waterhouse mener Jobs snur saken på hodet ved å hevde at Fairplay ikke binder iPod-eiere til iTunes:
– Vår klage går på det motsatte; at iTunes-kunder blir låst mot iPod-spillere, skriver Waterhouse i en e-post til ITavisen.

Jobs slipper heller ikke unna med å skylde på andre:
– Det hjelper ikke at Microsoft og Sony også opererer med proprietære systemer om låser kundene til selskapenes egne spillere. Det at andre gjør det, gjør ikke saken bedre for forbrukerne, sier Waterhouse.

– Et skritt i riktig retning

Norske forbrukermyndigheter er likevel positive til utspillet fra Jobs, da det blir sett på som et skritt i riktig retning. Waterhouse mener at Jobs’ forslag bør settes ut i livet så snart som mulig, så vi alle kan komme ett skritt nærmere et velfungerende digitalt samfunn.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse