hackingVISTA

Annonse


– Vista er bare plunder og heft

Mens Microsoft ufortrødent snakker videre om alle de nye, kule funksjonene i sitt nye operativsystem, er folket der ute rasende på at det nå blir vanskeligere å få spilt film og musikk. Dette på grunn av de nærmest drakoniske DRM-funskjonene Microsoft har lagt inn, og som ikke finnes i Windows XP.

DRM opp og i mente

DRM (Digital Rights Management) er en form for gradert kopibeskyttelse som allerede i dag brukes i mye digital underholdning. Microsoft er ikke alene om slik teknologi, og er heller ikke spesielt glad i den. Selveste Bill Gates har kalt DRM for et feilgrep som støter forbrukerne fra seg.

Men det er altså film- og platebransjen som insisterer på å kopibeskytte materialet sitt, slik at du og jeg ikke skal kunne kopiere videre eller legge det ut på nettet til fri avbenyttelse for andre.

Piratene fortsetter som før

Sannheten er at det ikke skjer, mener en rekke bloggere som har bidratt med sine meninger om Vista på nettet i dagene etter at Windows Vista ble lansert for vanlige forbrukere tirsdag denne uka.

Annonse


Tvert om synes det å være enighet om at mens piratene fortsetter videre uten problemer verken med sperrene i Vista eller andre tiltak fra underholdningsbransjen, gjør DRM hverdagen stadig vanskeligere for vanlige forbrukere.

Skrur seg av om du prøver deg på noe

Bloggeren Push cx sier det slik:

– Og du vil få problemer. Vista er bygget for problemer. Antipirat-funksjonene betyr dårligere bilde og lydkvalitet, at funksjoner blir skrudd av og at systemet skrur seg selv av om du gjør noe «ureglementert» – selv om du ikke mente å gjøre det. Om du prøver å redigere dine egne hjemmevideoer kan Vista tro at du tukler med Hollywood-filmer, og dermed låser systemet seg. Du lar bare ikke et system som er så fullt av feil komme i nærheten av dine viktige filer.

– Bare til for advokatene

Cory Doctorow i den populære og respekterte bloggen Boing Boing er heller ikke nådig:

– Nå som kopisikringene i Vista, HDCP, Blu-ray og HD-DVD er brutt, ser det ut til at de millioner av dollar og tusenvis av arbeidstimer som er lagt ned i dissse systemene er bortkastet. Den eneste fordelen med disse systemene er at det blir lettere for selskapene som utviklet dem å saksøke sine konkurrenter.

Her hjemme er organisasjonen EFNJ (Elektronisk Forpost Norge) svært skeptiske til DRM-regimet. På dagen for Vista-lanseringen gikk de ut med en pressemelding der de skrev at sivil ulydighet kan bli det eneste mulige svaret på det de mener er et system som hindrer forbrukerne i å utføre fullt lovlige handlinger i Norge.

Microsofts eget syn på saken finner du i den offisielle Vista-bloggen (takk til «Beta» i kommentarfeltet).

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse