SYLSKARPT: Dette bildet skal ifølge Canal Plus illustrere forskjellen på HDTV og vanlige TV-signaler.

Annonse


Nå kommer HDTV

Canal Digital lanserer i dag sin HDTV-løsning for det norske folk. Ifølge selskapet er 25 prosent av norske husstander klare for HDTV. Det vil si at de har kjøpt en TV med merkelappen HD Ready.

Engelsk fotball, svensk hockey

Ifølge en undersøkelse utført av Visendi på oppdrag fra Canal Digital er det unge menn som venter aller mest utålmodig på HDTV. Film, sport og naturprogrammer er de tingene vi helst vil se i høy oppløsning.

Canal Plus lanserer nå film- og sportskanaler i HD i samarbeid med Canal Digital. På Canal Plus Sport HD vil du kunne se fire Premier League-kamper i uka, i tillegg til hockeykamper fra den svenske Eliteserien og fotballkamper fra Allsvenskan.

HBO-serier i HD

Hollywood er foreløpig skeptiske til å gi fra seg HD-rettigheter. Canal Plus Film HD har foreløpig klart å skaffe HD-rettighetene til filmer som King Kong, Star Wars: Revenge of The Sith, Sin City, Million Dollar Baby og Klodenes kamp. I tillegg får man TV-serier i HD, som Rome, Heroes og Weeds.

Annonse


Dette kommer i tillegg til Canal Digitals HDTV-pakke. Denne vil vise Discovery Channel i HD, i tillegg til kanalen Voom, som vil vise ekstremsport, natur, reiser, mote, underholdning og musikk. Ca. april går også National Geographic i HD inn i denne pakken.

Ikke billig

For å få tilgang til HDTV via Canal Digital må du ha en parabolantenne med HD-mottaker og dekoder. I tillegg må du abonnere på programpakken Entertain i 12 måneder. Canal Digitals HD-pakke (vanligvis 99 kr per måned) er gratis ut 2007. Likevel kommer pakken totalt på 8181 kr for ett år inkludert kortavgift og oppstartgebyr.

Foreløpig er det stor mangel på TV-produksjonsutstyr for HD-sendinger. I hele Skandinavia er det for tiden bare én OB-buss (brukes til å lage store direktesendinger utenfor TV-studio, som sportsproduksjoner eller Melodi Grand Prix) som er utstyrt for HD. En oppgradering til HD-sendinger vil være svært kostbart, og det er derfor fortsatt usikkert når vi kan få inn NRK og TV2 i full HD. Britiske BBC satser for eksempel ikke på å levere full sendeflate i HD før i 2010.

HD er fremtiden

Likevel er dette begynnelsen på en helt ny TV-hverdag, selv om det for mange av oss vil ta flere år ennå før vi kan sette oss foran TV-skjermen og oppleve verden i full HD. Og ja – det gjør virkelig fotball på TV til en helt ny opplevelse.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse