UNDERHOLDNINGSSENTRAL: Windows Vista bringer sammen Media Center og PC på en sømløs måte, mener Microsofts Espen Pettersen.

Annonse


Vista til fest og moro

Windows XP Media Center Edition kan vel sies å være en betinget suksess på våre breddegrader. Men Microsofts Windows Client-direktør Espen Pettersen er ikke i tvil: Windows Vista kommer til å endre på dette.

Stor interesse

– Norge er allerede det landet i Europa der Media Center har solgt best i forhold til folketall. Men med Windows Vista blir det enda enklere å bruke PCen som underholdningssentral. Det er lett å ta opp programmer med elektronisk programguide (EPG), lett å organisere bilde- og musikkbiblioteker.

Pettersen forteller at interessen var stor under Digital Hverdag-messen i Bergen i forrige uke, der Vista for første gang ble vist for et norsk publikum.

– Vi brukte to norske produkter for å vise fram hva Vista er god for: En QP Vision TV med innebygd Media Center og en frittstående Media Center PC fra Asono. Begge produktene viser at Windows nå er solid inne på forbrukerelektronikken, som film og TV.

Annonse


2000 for oppgradering

Skal du ha det moro med Vista i sofaen hjemme, må du minst ha Premium Edition. Basic-utgaven har ingen Media Center-funskjoner. Den mangler også det grafiske grensesnittet Aero, som støttes av de nye videokortene. men med Premium eller Ultimate kan du gjøre det meste. Premium koster ca. 2000 kroner om du oppgraderer fra XP. Og det er denne versjonen som typisk vil ligge på hjemme-PCer du får kjøpt i butikkene.

– TV-programmene ligger tilgjengelig i en egen sidebar, slik at du når som helst kan se TV2 eller NRK. Og har du en digital TV-boks, kan du be PCen skifte automatisk mellom kanalene når du ikke er hjemme og vil ta opp programmer fra flere kanaler. Media Center-funksjonene i Vista gir deg en lettere TV-hverdag, forteller Pettersen entusiastisk.

Gadgets – Microsofts svar på Widgets og Apples Dashboard – åpner også for store muligheter til å skreddersy og synliggjøre innhold. Flere norske medieaktører (blant annet Dagbladet.no) har allerede laget slike småprogrammer.

Fødselsvansker

Ved tidligere Windows-lanseringer har det alltid vært litt småknirk. For eksempel at USB-tilkoblinger ikke fungerer med printere o.l., eller at programvare som fungerte i forrige versjon ikke vil samarbeide.

Pettersen mener at sjansene for at slik skal skje er mindre nå enn med Windows 98 og XP.

– Vista er det mest gjennomtestede operativsystemet Microsoft noen gang har lansert. Hele 5 millioner har betatestet systemet, og 130 000 tilbakemeldinger har blitt tatt til følge. Det er dobbelt så mange forhåndsinstallerte drivere som i XP, og et stort antall applikasjoner har blitt testet. Det kan selvsagt skje at ett og annet program ikke har blitt fanget opp, men det løser seg trolig raskt når leverandøren blir gjort oppmerksom på det.

Vi har uansett mistanke om at en elelr annen gammel kjærlighet fra Windows 3.1-tida vil krangle litt….

Spillfolket har i følge tidlige rapporter ikke så mye å hente på å ta steget over til Vista. Men når DirectX10-spillene kommer, vil det endre seg. Norske Funcom er blant de med et Direct X 10-spill på beddingen, Age Of Conan. Crysis er likevel det spillet de fleste venter på.

Det viktigste spørsmålet mange stiller seg, er hvor vidt Vista vil fungere på en gamle PCen. Her er svaret: Det vil det, om maskinen ikke er alt for gammel.

– Minimumskravene er 800 MHz-prosessor og 512 MB RAM. Medn det er nok en fordel å ha mer. En av fordelene med Vista er at du kan bestemme hvor datakraften skal gå, slik at for eksempel alt «kruttet» brukes til et spill. Jeg tror folk vil bli overrasket over hvor godft en 2-3 år gammel maskin fungerer, sier Pettersen.

Kort med Direct X 9

For å få de tredimensjonale, gjennomsiktige effektene av det nye grafikksystemet Aero bør man ha et oppdatert grafikkort. Et raskt sveip på nettet viser at det ikke er så enkelt å se hvilke kort som fungerer. Microsoft sier selv at du minimum trenger et Direct X 9-kompatibelt kort (Bare nVidia er klare med 10-kort så langt) med 64 MB video-RAM.

Det er likevel tryggest å satse på et kort med 256 MB. Du trenger ikke et high end-kort til mange tusen kroner. Et Nvidia GeForce 6800 GS eller ATI Radeon X1600 XT er mer enn nok.

Hjemmebrukerne først

Så spørs det om PC-folket der ute vil kaste seg over nyheten, eller nøye seg med XP en stund til. Microsoft-Pettersen er ikke overraskende optimistisk.

– Tradisjonelt er hjemmebrukerne kjappere enn store bedrifter. Vista vil allerede ligge på mange PCer fra i dag av, og mange har kjøpt PC med oppgraderingsmulighet før jul. Interessant nok gikk ikke PC-salget ned da nyheten om Vista kom. Jeg tror de fleste vil oppdage fordelene raskt, avslutter Espen Pettersen.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse