OVERVÅKNING: Datatilsynet frykter et overvåkningssamfunn og gjennomfører kontroll hos Google. Her er Google overvåket ovenfra.

Annonse


Google må forklare seg

I følge aftenposten.no gjennomfører Datatilsynet i dag en kontroll i Norge hos søkegiganten.

Datatilsynet ønsker å vite hvorfor søkemotoren logger en rekke opplysninger i forbindelse med søk. Tidspunkt, IP-adresse, søkeord og en rekke andre opplysninger blir alt lagret i Googles arkiv.

På sikt vil dette kunne utnyttes til å finne ut mye om den enkelte nettbruker. For eksempel også til å skreddersy svært spesifikke reklamekampanjer for annonsører.

Frykter overvåkningssamfunn

– Hvorfor lagres IP-adressene så lenge og hva brukes de til? Det er et sentralt spørsmål til alle søkemotorene. Selv om søkemotoren ikke vet hvem som står bak hver enkelt IP-adresse, så legger folk selv igjen navn og andre personlige opplysninger som gjør det mulig å spore opp hvem det er, sier senioringeniør Atle Årnes i Datatilsynet til Aftenposten.

Annonse


Datatilsynet frykter at søkemotorene kan bidra til å skape et overvåkningssamfunn. Derfor er de nå i gang med en kontrollrunde. Tidligere har Sesam og Kvasir fått besøk, og nå står altså Google for tur.

Avslører hacking

Googles personvernekspert i Europa, Peter Fleischer, mener at datatilsynet har lite å bekymre seg for. Han er i Norge i forbindelse med kontrollen.

– Vi bruker bare informasjonen internt, blant annet til å avsløre hacking. Vi lager også søkestatistikker, som brukes i arbeidet med å forbedre søkemotoren. Vi utleverer aldri denne informasjon til andre, sier han til Aftenposten.

Angivelig får Google ofte henvendelser fra myndigheter som vil bruke søkeinformasjon i egne utredninger. Men dette sier Google konsekvent nei til i følge Fleischer. For at slik informasjon skal leveres ut, må det foreligge en dom eller rettslig kjennelse.

Du kan lese ITavisens eget intervju med Peter Fleischer HER.

Kilde:
Aftenposten

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse