SIKKER: I Windows Vista står sikkerheten i høysetet, sier Microsofts Ole Tom Seierstad.

Annonse


– Vista er bombesikker

Seierstad er Chief Technology Officer i Microsofts norske avdeling. I går demonstrerte han de viktigste forbedringene og sikkerhetsfunksjonene i Windows Vista, som lanseres for vanlige forbrukere torsdag 30. januar.

– Ingen bakdør

Vista er faktisk så sikkert at selv ikke politiet kan trenge gjennom dersom en person med urent mel i posen ønsker å beskytte sine data – det være seg barneporno eller opplysninger om neste narkotikaleveranse.

BitLocker låser hele harddisken for uvedkommende. Og dersom man ikke har nøkkel, er det umulig å komme inn.

– Det finnes ingen nøkkel, ingen bakdør. Disken vises med null data ledig og null data brukt, sier Seierstad.

Annonse


Dette gjelder selv om du prøver å se på disken med et annet operativsystem.

Skepsis fra regjering

Seierstad har ingen kommentarer til at politiet kanskje er skeptiske til denne formen for absolutt personvern. Uansett har Microsoft sluppet igjennom, med BitLocker i hjemlandet USA, der myndighetene vanligvis legger sterke føringer på hvor mye kryptering privatpersoner får lov å bruke.

Den britiske regjeringen uttrykte allerede i fjor skepsis til systemet. Men Microsoft står på sitt, og sier de ikke vil lage noen universalnøkkel som kan brukes av justismyndigheter og eterretningsorganer.

– Det finnes mange konspirasjonsteorier der ute om at vi har gjort en slik nøkkel tilgjengelig for amerikanske sikkerhetsorganer som NSA og CIA. Men det er rett og slett ikke tilfelle, sier Seierstad.

Lærevillig system

Mer aktuelt for den vanlige bruker er detaljstyringen av tilganger. Vista tar brukerkonto-tenkingen i XP et langt steg videre, og du kan som administrator bestemme i detalj hvilke ressurser andre brukere av maskinen din skal ha tilgang til. Dette inkluderer også et sinnrikt system for foreldrekontroll, der du til og med kan regulere graden av vold i spill.

Flere har kritisert Vista på grunn av de mange spørsmålene av sikkerhetsmessig karakter som møter brukeren underveis. Seierstad tror ikke dette blir et problem for den vanlige bruker.

– Systemet lærer fort hva det skal åpne for på daglig basis. Så i praksis vil du bare få spørsmål om ting som kan være potensielt farlige. Og det er jo en stor fordel, mener han.

En oversikt over alle de nye sikkerhetsfunksjonene i Vista finner du på Microsoft TechNet.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse