3D: Slik ser den selvbyge 3D-printeren ut.

Annonse


Bygg din egen 3D-printer

For 15 000 kroner kan du kjøpe delene som skal til for å bygge din egen 3D-printer, skriver Teknisk Ukeblad.

Fra 125 000 kroner

En 3D-printer kan «tegne» 3D-objekter ved å sprøyte ut lag på lag med tynn værske, helt til man har et tredimensjonalt objekt.

Se video av hvordan den hjemmelagte 3D-printeren lager en pære i silikon her.

3D-printere brukes vanligvis av ingeniører, designere og forskere til å lage modeller. Vanligvis koster de fra 125 000 kroner til over ni millioner i følge TU.

– Så enkel som mulig

Nå har imidlertid forskere ved Cornell University i USA utviklet en maskin som kan bygges selv, og som koster rundt 15 000 kroner. Alt du trenger å gjøre er å laste ned instruksjoner prosjektets hjemmeside, og gå til innkjøp av delene.

Annonse


– Vi prøver å spre denne teknologien til så mange som mulig. Denne pakken er designet for å være så enkel som mulig, sier en av skaperne Evan Malone til New Scientist.

Sjokoladeprint

3D-printeren som har fått navnet Fabber er på størrelse med en mikrobølgeovn, og koples direkte til PCen. Programvare er gratis tilgjengelig på internett. Når du har modellert et 3D-objekt på datamaskinen, så er det bare å trykke på print, og så er objektet på vei.

Fabber er testet for å printe ut objekter i sjokolade, silikon, modelleire, og melisglasur. For øvrig kan man prøve seg fram med nærmest hvilket stoff det skulle være. Fabber har også muligheten til å lage objekter som består av forskjellige materialer, i følge TU.

Les mer om 3D-printeren på prosjektets hjemmeside .

Kilde:
Teknisk Ukeblad
New Scientist

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse