ETTERRETNING: National Security Agency er en del av det amerikanske forsvardepartementet, og har som formål å sørge for sikkerheten til det ame

Annonse


Spioner hjalp Microsoft med Vista

National Security Agency (NSA) er kanskje best kjent som amerikanske myndigheters overvåkende arm, eller som arbeidsgiveren til Halle Berry i Die Another Day.

Nå er de også blitt Bill Gates hjelpende hånd. Da Microsoft skulle utvikle det kommende operativsystemet Windows Vista, fikk de hjelp av NSA for å bedre sikkerheten, i følge Washington Post.

Mission impossible

Oppdraget var langt i fra enkelt: Å beskytte operativsystemet fra angrep fra ormer, trojaner og andre lumske datadyr.

– Vår intensjon er å hjelpe alle med sikkerhet, sier Tony W. Sager i NSA til Washington Post.

Annonse


For å løse oppdraget brukte NSA to team. Ett «rødt lag» og et «blått lag». Det røde laget ble satt til å forstyrre, ødelegge og stjele informasjon.

– De lot som de var «bad guys», sier Sager til WP.

Det blå laget var da selvsagt de «snille». De skulle hjelpe systemadministratorer med konfigureringen av Vista, slik at det røde laget fikk gjort minst mulig ablegøyer.

– Spørsmål om liv og død

Microsoft forteller til Washington Post at de også har benyttet seg av annen ekspertise innenfor myndigheter og internasjonale byråer, blant annet fra NATO. Selskapet hevder at de tenker på mer enn sin egen vinning når de søker hjelp til sikkerhet.

– Når du kommer i et miljø hvor et Microsoft-produkt blir brukt på slagmarken, eller av myndigheter i en situasjon hvor det å risikere systemet kan bety at identiteter blir funnet ut, da kan det være et spørsmål om liv og død, sier Donald R. Armstrong i Microsoft.

Mange brukere

Vista-hjelpen fra NSA kan ha en virkning for rikets sikkerhet i USA, ettersom operativsystemet vil bli brukt av mange amerikanere. Innen 2010 er det ventet at mer enn 600 millioner databrukere på verdensbasis benytter seg av Vista.

Det kan likevel være at NSA tenker litt på seg selv når de hjelper til. Windows brukes nemlig av flere hundre tusen ansatte i det amerikanske forsvardepartementet, som NSA er en del av.

Washington Post

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse