indexhero20070109

Annonse


Det ble en iPhone!

Pang-nyheten det har gått rykter om i lang tid kom. En 8 GB (finnes også som 4 GB) widescreen iPod med trykkfølsom skjerm. GSM/EDGE-telefon med Bluetooth og WiFi (men uten 3G). Og Apples OS X operativsystem i bunnen. Alt sammen i en og samme enhet til litt under 4000 kroner.

Jobs entret scenen til tonene av nylig avdøde James Browns I Feel Good. Publikum kvitterte med øredøvende applaus, og jubelen ble ikke mindre da Jobs spøkefullt forkynte at Microsoft-toppen Jim Allchin nå vurderer å gå over til Mac. Mer enn halvparten av alle solgte Mac-maskiner går nå til folk som skifter fra Windows.

Kritiserte pressen

Deretter gikk han løs på pressen, som før jul skrev at iTunes-salget faller dramatisk. Med en milliard solgte låter og 50 millioner solgte TV-episoder er han naturlig nok ikk enig i det.

Deretter kom han inn på TV-boksen som Apple lanserte i september. Den hadde kodenavnet iTV, men heter nå Apple TV.

Annonse


1-2-3 iPhone!

Nettbutikken til Apple (både i Norge og USA) gikk ned tirsdag morgen San Francisco-tid. Det var et sikkert tegn på at noe kom til å skje….

Og det gjorde det. Steve Jobs kunne stolt fortelle at Apple nå ville finne opp mobiltelefonen på ny- intet mindre.

Og at ja – navnet er iPhone. Etter det ITavisen forstår, er det inngått en avtale mellom Apple og Cisco/LinkSys, som eier navnet. Det gjenstår bare for Apple å undertegne. Hvor mange millioner de må ut med, vites ikke.

Kjører OS X

Telefonen er en iPod og telefon i ett. Men også mye mer. Den kjører Apples operativsystem OS X – noe som betyr at det er en kraftkar helt uten om det vanlige i mobilverdenen vi snakker om her.

For øvrig er dette en firebånds GSM/EDGE-telefon. Dermed er det Europa som blir favorisert, mens telefonen i USA vil være bundet til operatøren Cingular.

– Vi valgte å gå for den mest populære standarden på verdensbasis, sier Jobs.

Hele talen i videopptak (QuickTime) finner du HER.

Her er spesifikasjonene

 • Firebånds GSM med EDGE
 • 5 timers taletid/5 timers videotitting/16 timers musikkavspilling
 • Tykkelse: 11.6 mm
 • 3.5″ trykkfølsom skjerm, med støtte for flere trykkpunkter samtidig. En sensor sørger for å skru av trykkfølsomheten når du holder skjermen opp mot øret. Hold skjermen horisontalt for widescreen video, på høykant for telefonbruk
 • 2 megapiksel kamera
 • Bluetooth med EDR (Enhanced Data Rate)
 • WiFi
 • Kjører OS X Safari, iTunes og Google Maps preinstallert
 • Støtte for Widgets
 • IMAP og POP-mail, pluss push-email fra Yahoo. HTML-støtte i e-postleseren.
 • Lanseres i juni i USA, i to varianter: 4GB for $499 (ca. 3.100,- kr) eller 8GB for $599 (3.700,-). Europa-lansering før året er omme.

Mer på Apple.com/iphone

iPhone kan komme til å koste amerikanske kunder rundt 18 000 for en 2-årig kontrakt.
(Ill.: Foto: Apple)

Apple åpner nå for andre nettlesere enn Safari på iPhone.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse