Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Illustrasjonsfoto

Norsk 16-åring tiltalt for fildeling

Stavangergutten er den første som blir tiltalt for privat fildeling i Norge. Foreldrene risikerer nå et sekssifret erstatningkrav fra film- og platebransjen.

En 16-åring fra Stavanger har tilstått å stå bak fildelingsnettverket «Stavanger Dragon Hub», i følge Dagbladet.no. Gutten er den første som tas, etter at musikk- og filmbransjen satte i gang sin jakt etter pirater.

I sommer slo politiet til mot boligen til gutten og hans foreldre, og beslagla en server. Det skal ha vist seg at gutten hadde administrert delingen av 150 000 låter, 7000 filmer og 20 000 videosnutter.

Betinget fengsel

Nå skal saken opp for retten, og i følge Dagbladet innstiller politiet på at gutten får en bot på 4000 kroner og 60 dagers betinget fengsel. Utover dette risikerer foreldrene et erstatningskrav fra rettighetshaverne.

– Vi vil beregne hvor mye musikk og film som er delt, hvor mange kopier som er distribuert og verdien av dette. Vi kan komme med erstatningskrav i et sivilt søksmål i etterkant av straffsaken. Det kan fort bli et sekssifret beløp, sier advokat Espen Tøndel, til Dagbladet.no.

– Ulovlig virksomhet

Generalsekretær i Norsk Videogramforening, Roald Dye er fornøyd med politiets jobb.

– Vi er veldig glade for at politiet griper fatt i denne saken og vil straffe personen bak. Dette markerer at slik virksomhet er ulovlig, sier han til Dagbladet.no

Kilder:
Dagbladet.no
Aftenposten.no

Stikkord: internett