HELT LAND BLOKKERT: Qatar fikk ikke lov å redigere Wikipedia.

Annonse


Wikipedia blokkerte helt land

Sperringen av Quatar skjedde etter at mange fra det muslimske landets adresse i lengre tid hadde vandalisert flere artikler i nettleksikonet.

Sex, USA og Muhammed

En av sidene som ble vandalisert av Qatar-innbyggere handlet om fødselsdagen til profeten Muhammed. Andre artikler som ble sterkt bearbeidet handlet om sex og USA.

USA har stort militært nærvær i landet, med flybase og hovedkvarter for samtlige av Midtøsten-operasjonene, inklusive Irak. I 2005 drepte en selvmordsbomber en britisk lærer, men ellers har landet vært forskånet for terroraksjoner.

Wikipedia bekrefter overfor BBC at blokkeringen fant sted, men understreker at det ikke var meningen å blokkere hele landet.

Annonse


– Ikke meningen

Det skjedde likevel rent teknisk, siden Quatars internettstruktur er slik at hele landet har en og samme nett (IP)-adressse.

– Denne IP-adressen ble blokkert i mindre enn 12 timer, og en blokkering av et helt land ville absolutt være i strid med Wikipedias politikk, skriver Wikipedias grunnlegger Jimmmy Wales i en en redegjørelse for hendelsen.

– Skjer ofte

Det var likevel det som skjedde i praksis. Samtlige brukere fra Quatar ble hindret i å bidra til Wikipedia anonymt. Registrerte brukere fikk derimot slippe inn.

Sperren er nå hevet, men Wales kan fortelle at det skjer ganske ofte at nettleksikonet må sperre på bred front selv om de bare ønsker å blokkere noen få.

Må stenge artikler

Wikipedia kan fritt redigeres av alle, men enkelte artikler er bare åpne for redigering av registrerte brukere.

Også i den norske delen av Wkipedia har man hatt problemer med folk som legger inn falsk informasjon. Høsten 2005 ble det blant annet påstått at statsminister Jens Stoltenberg er dømt for overgrep mot barn.

Kilde:
BBC

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse