year-2007

Annonse


Dette kommer i 2007

Den viktigste nyheten i 2007 er faktisk allerede her. Det dreier seg naturligvis om Windows Vista, Microsofts avløser til det nå snart seks år gamle operativsystemet Windows XP.

Ikke akkurat jubelbrus

Windows XP er det lengst overlevende operativsystemet fra Microsoft, og egentlig er det mer snakk om en kontiuerlig utvikling snarere enn et statisk program. Det har hele tiden kommet nye versjoner og oppgraderinger av XP, og de fleste venter at det samme vil skje med Vista.

Det ville nok være feil å si at Vista har blitt mottatt med jubel. De fleste anmeldere har vært avventende i sin holdning. Selv har vi så langt ikke latt oss imponere, men det gjorde vi på den annen side ikke med XP i 2001 heller. Og XP har jo vist seg å bli riktig bra etter hvert.

Masse PC-nyheter

Deet som er på det rene, er at Vista krever en helt ny generasjon PCer. De fleste PCer, om de er aldri rått spesifisert, klarer ikke å utnytte mulighetene i Vista fullt ut.

Annonse


Men i i 2007 kommer de. Nyhetene fra prosessor- og grafikkortspesialistene sto i kø i året som gikk. I løpet av 2006 introduserte både AMD/ATi og Intel og Nvidia nye produkter skreddersyddd for Vista. Først i 2007 vil de bli tilgjengelig for vanlige forbrukere, og prisene vil utvilsomt synke til et nivå vanlige der vanlige PC-brukere har råd.

Multiplattform-prosessor

Det store skiftet vil likevel komme med overgangen til DDR3-minne, som skal lanseres i 2007. Raskere og mer effektivt internminne er helt essensielt i en verden der stadig mer data skal være øyeblikkeolig tilgjengelig.

Mange tror at de første mulitplattform-prosesorene vil komme i løpet av året. Da kan man tenkes seg at ARM-prsossssoren av en typen vi finner i lomme-PCer vil smelte sammen med x86-familien i vanlig PC.

Større disker

Samtidig så vi i 2006 store framskritt i harddiskteknologien, så det ferske året blir trolig preget av enda større harddisker enn de vi ser i PCer og bærbart ustyr i dag.

Harddisk-forskningen til Toshiba og andre produsenter gir seg også utslag i mer lagringskapsitet i bærbare enheter. Nylig kom Toshiba med en 1,8 tommers 100 GB-disk. Det betyr at Creative Zen og ikke minst iPod kan økes til 100 GB i løpet av året som kommer. Mye video og utrolig mengder musikk, med andre ord.

300 GB i bærbart

Bærbare PCer vil få 300 GB-harddisker som maksimum, mens 250 GB trolig vil bli normen for noe rimeligere maskiner.

Mange tror at 2007 vil bli året da Mac får et gjennombrudd, og at maskiner fra Apple for første gang i historien kan konkurrere med PC i salg. Tendensen i 2006 har vært at Mac har solgt bedre enn noen gang. Likevel minsker andelen av totalmarkedet i forhold til Windows-baserte maskiner.

Mac i heimen

Men det er ikke bedriftsmarkedet Apple nå tar sikte på. Mac selges i stadig større grad til privatpersoner, som hjemme-PC. Og fortsetter iPod å ha 70-80 prosent mediespillermarkedet kan det tenkes at folk flest vil ha annen Apple-vare også. Dessuten er det et vesentlig poeng at Windows nå kjører på Mac, og at man til og med kan kjøre enkeltprogrammer for PC i et OS X-miljø. Mange irriterer seg også over PC-virus, et ikke-eksisterende problem med Mac så langt.

Og sist, men ike minst: Apple kommer med et flunkende nytt operativsystem i løpet av året: Leopard.

Et produkt det har vært spekulert mye om på slutten av 2006 er iPhone. Kommer Apples mobiltelefon? Ingen vet sikkert, men mange er skråsikre. Spørsmålet er når den kommer og hvordan den er. Og ikke minst hva den skal hete. Noen tror den vil bli presentert på Mac Expo nå i januar, men at den først vil være i butikkene seinere på året.

WiMax til alle

Ryktene fikk for løvrig et skudd for baugen da det viste set at LinkSys hadde rettighetene på navnet. De lanserte sin iPhone – en ganske alminnelig IP-telefon – i høst…

Innen trådløs kommunikasjon vil det bli foretatt kvantesprang i året som kommer. I Norge vil WiMax-nettet bli stadig mer utbygd. WiMax er trådløst langdistansebredbånd som gir mulighet for høyhastighets Internettforbindelse i områder som hitil ikke har hatt det.

Digitalbokser på hvert TV-bord

Og på den andre siden av kloden – i Kina – rulles nå 3G-nettet for mobil ut. Det betyr millioner av nye mennesker med nettet i lomma.

Integreringen av TV og nett går sin gang, og stadig flere nordmenn vil få digitalbokser hjemme. I løpet av 2007 vil mange av førstegenerasjonsboksene skiftes ut med såkalte PVR-bokser, som også kan ta opp TV-programmene. I tillegg vil det digitale, bakkebaserte TV-nettet bli rullet ut i deler av Norge tidlig på året. Resten av landet kommer trinnvis med i løpet av 2007 og 2008.

Videosjappa vil slite

Store kabeselskaper som Get og Canal Digital tilbyr nett og TV i en pakke, sammen med IP-telefoni, filmleie og ulike portaltjenester. Det betyr en helt ny verden av hjemmeunderholdning, der alt blir tilgjengelig via godstolen. Den gode, gamle videosjappa kan nok få det stritt i tettbegygde områder av landet.

To nye formater, Blu-ray og HD DVD, kjemper om plassen som avløser for DVD. Samtidig er folk godt fornøyd med standard DVD, akkurat som de var med CD inntil MP3-revolusjonen slo inn for alvor.

DVD-alderen mot slutten

All erfaring tilsier at folk velger brukervennlighet og tilgjengelighet framfor økt teknisk kvalitet, bare kvaliteten oppfattes som «god nok». Å laste ned en film når du vil se den er snart selvfølgelig som å laste ned en låt når du vil høre den – hjemme så vel som ute. Og da teller ikke kvaliteten mest.

Det er likevel mye som taler mer for en HD-revolusjon på video framfor bedre lyd. Mens det blir solgt stadig færre dyre steroanlegg, legger folk store penger i stadig større LCD- og plasmaskjermer. Samtidig sender stadig flere TV-kanaler i HD, og snart vil også NRK og TV2 gjøre det på fast basis. Folk blir vant til bedre kvalitet, og i løpet av overskuelig framtid vil nok DVD-platen falle igjennom.

IP-mobil

Overgangen blir likevel hemmet av en ødeleggende formatkrig, og ikke minst av høye priser på utstyr. Filmer i de nye formatene er det også dårlig med, i hvert fall her i landet. Vi våger derfor ikke å spå noen vinner her – annet enn at nedlasting DiVX og kjøp/leie av DVD nok vil dominere også i året som kommer.

På mobilfronten vil det stadig komme flere modeller med VoIP (Voice over IP), slik at man kan ringe gratis over Internett framfor å betale dyre tellerskritt til en GSM-leverandør (vel, du betaler jo samme leverandør i dyre dommer for Internett-tilkoblingen…).

Raskere, billigere og bedre

Samtidig vil mobilt Internett i 2007 ta et stort skritt i retning av å bli like vanlig og avansert som det nettet du møter ved PCen hjemme. Google, MySpace, YouTube og andre super-tjenester har forlengst flyttet ut på mobilen, og det vil mrkes på bruken. Det blir vanligere å chatte på mobil, og etter hvert utveksle tyngre materiale enn tekst, videosnutter og småbilder.

Og selvsagt kommer det en rekke spennende produkter av alle typer. Alt blir raskere, billigere, enklere også neste år. Og best av alt: Det er nå stadig færre av de teknologiske godsakene vi finner ute i verden som ikke er å få her hjemme – kanskje bortsett fra Sonys nye spillkonsoll PS3 (som kommer i 2007).

Prisene er heller ikke så ille, om man tar høyde for en av verdens høyeste moms-satser. Det er bare å spare julegratialet, om du ikke allerede har brukt det opp på julegaver…

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse