IKKE PRAKTISK: Tom Cruise kunne like gjerne brukt mus...

Annonse


Talentløs IT i scifi-filmer

Den danske IT-eksperten Jacob Nielsen er ingen hvem som helst. Han blir kalt «kongen av brukergrensesnitt» og har en imponerende CV som inkluderer flere internasjonale IT-selskaper.

Blir ofte virkelighet

Nå har han gått gjennom IT-løsningene i en rekke Hollywood-filmer som alle grovt sett kan regnes til sjangeren science fiction.

Det kan høres ut som en kuriøs idé som bare er egnet for nachspiel på Institutt for Informatikk. Nielsen selv mener derimot at det som dukker opp i science fiction-filmene ofte ender opp som virkelige produkter, selv om de i motsetning til filmene både må holde seg til de fysiske lovene og innefor de grensene som dagens teknologiske nivå setter.

De ti punktene

Nielsen har delt inn scifi-sjangerens IT-blemmer i 10 punkter:

Annonse


1) Helten kan umiddelbart bruke ethvert grensesnitt
Åstedet er gjerne et fremmed land eller en fremmed planet med et helt annet skriftspråk enn engelsk. Like fullt behersker helten systemet fullt ut med en gang.

2) Tidsturister kan bruke nåtidens løsninger
Når du kommer fra en fjern framtid kan du selvsagt bruke primitive Windows. Akkurat som folk fra i dag klarer å bruke en sekstant når de havner i seilskutetiden.

3) Datamaskiner styres med voldsomme armbevegelser
I filmen Minority Report fekter Tom Cruise bilder og tekst i 3D. Men hvorfor skulle han det? Det er rett og slett for slitsomt å måtte spille tennis for å endre en kolonne i Excel…

4) Alt samarbeider med alt
I TV-serien 24 får helten Jack Bauer (Kiefer Sutherland) uten problemer overført detaljerte, høygrafiske kart over hele byer i en stormaskin over på sin håndholdte PC. I science fiction-filmer er det sjeldent kompatibilitetsproblemer mellom Mac, PC eller Linux/Unix. Manglende lagringskapasitet eksisterer heller ikke.

5) Unødvendige beskjeder
Ingen utvikler med respekt for seg selv ville slå opp et skilt med «Access granted» når du faktisk er inne i systemet. Er du inne, så er du inne, liksom.

6) Schwæææære fonter
For at publikum skal kunne se hva som foregår på skjermen kjøres det med 24 punkts fonter eller høyere i Hollywood. I virkelighetens verden klarer du knapt å se hva det står dersom du er over 40 år.

7) Snakkende datamaskiner
Slike har hvert med oss siden den egenrådige supermaskinen HAL sang «Daisy» i 1968-filmen «2001 en romodyssé». I virkeligheten er det mye kjappere å gi informasjon på en skjerm.

8)Villmannskjøring med fjernkontroll
I Tomorrow Never Dies kjører James Bond grassat med sin BMW. I stedet for ratt og gasspedal bruker han en Ericsson-mobil (pre-Sony Ericsson). Like lite som du ville bruke en pedal til å redigere tekst i en e-post, ville du bruke en fjernkontroll for å holde bilen på veien. Alt til sitt bruk…

9) E-post er alltid fint å få
Hollywood-stjerner har verdens beste spamfilter. De er lykkelig fri for Nigeria-tilbud, «Hi!», «du har vunnet» og «Viaaggra». I den virkelige Outlook-verdenen er som vi alle vet historien en helt annen.

10) Unix er veeeldig enkelt
I «Jurassic Park» sier den 12 år gamle datakyndige jentungen veslevoksent: «Dette er Unix. Dette kan jeg.» Unix er for folk med flere års formell IT-utdanning på høyere nivå. Og selv de har trøbbel med å forstå alt. Unix er notorisk for sitt vanskelige og ofte sterkt varierende brukergrensesnitt.

Unntak fra reglene

For egen regning vil vi legge til at det er underlig hvor mye lyd PCer lager i filmer. Folk hamrer løs på tastaturet, selv om de kunne brukt mus eller bare skal skrive et enstavelsesord som no. All tekst på skermen ledsages av høylytte bekreftelser.

I filmen Star Trek IV: The Voyage Home forekommer det for øvrig et klart unntak fra regelen om at tidsturister kan alt. der ropes det inn i musa til en årtusener gammel Mac: «Computer! Computer!».

Annonse