EKSKLUSIV:  Apples butikk på Fifth Avenue i New York er med på å gi Apple det eksklusive imaget de er ute etter.

Annonse


Apples butikker en kjempesuksess

Da Apple åpnet sine første egne butikker i 2001 var det mange som regnet med at Apple ville gå på en smell. Men i dag selger Apples butikker bedre enn både Best Buy og Circuit City – to store, veletablerte elektronikkjeder i USA.

Gateway, en av de største datakjedene i 2001 hadde akkurat begynt å legge ned sine butikker da Apple åpnet sin første. Salget var elendig og ikke en eneste av butikkene gikk med et tilfredsstillende overskudd. I 2004 var alle nedlagt. Apple gikk mot strømmen og var ekstremt nøye med plasseringen av sine butikker. Beliggenhet er som alle vet det viktigste og Apple satset på kjøpesentre med mange kunder.

Lønnsomt

Den første Apple-butikken i Glendale Garreria ligger i et kjøpesenter som har minst 23 millioner kunder årlig.

Apples butikker gjør det også bedre enn de fleste konkurrentene – målt i salg per kvadratfot butikkareal.
Best Buy, som er en enorm kjede i USA selger for 930 dollar per kvadratfot per år. Nieman Marcus, som selger eksklusive merkeklær selger for 611 dollar. Luksusbutikken Tiffany & Co, som selger dyre smykker og klokker har et salg på 2.666 dollar per kvadratfot årlig.

Annonse


Apples butikker kan til sammenligning skilte med et salg på hele 4.032 dollar (25.000 kroner).

Dop for kundene

Scott Martin skriver i Red Herring at Apples butikker fungerer som dop. Kundene får øyeblikkelig tilfredsstillelse ved at alle utstilte produkter også er på lager. Slik var det ikke hos Gateway, for eksempel.

Butikkene åpnet dessuten i langsomt tempo, noe som var med på å bygge opp forventninger blant kundene. Ved samtlige nyåpninger er det lange køer av forventningsfulle kunder. Butikkene oser i tillegg både stil og klasse, noe som igjen inspirerer folk til å bruke mer penger. I alle fall mer enn man bruker på en nedstøvet datasjappe i utkanten av byen.

Apple har i dag 170 butikker verden over. 150 av dem ligger i USA, resten i Storbritannia, Canada og Japan.

Kilder:
Red Herring
MacWorld

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse