TRYGT IGJEN:  Ifølge japanske forskere er det ingen sammenheng mellom mobilbruk og hjernekreft.

Annonse


50 000 får jule-mobil

Stadig flere barn får sin egen mobiltelefon. Tall fra Forbrukerombudet viser at 6 prosent av 5-6-åringene eier sin egen mobil. Andelen øker videre i takt med alderen. Hele 93 prosent av 12 og 13-åringene har sin egen mobil. Til jul vil trolig prosentandelen øke ytterligere. Beregninger viser nemlig at det vil ligge en mobiltelefon under juletreet til 50.000 barn.

Nye problemstillinger

Mobilen er først og fremst et nyttig redskap for kommunikasjon, men den kan også brukes til SMS-mobbing, filming i dusjen og nedlasting av pornofilmer.

For foreldre skaper dette nye problemstillinger.
– Foreldre er ofte veldig i tvil om når barna er gamle nok til å ha mobil, forteller SINTEF-forsker Petter Bae Brandtzæg til NTB.

Mange lurer også på om barna kan komme til å falle utenfor den sosiale omgangen med jevnaldrende hvis de ikke har mobil. Svaret er ja, og nei.
– De yngste barna bruker mobilen lite seg imellom, siden det er et mindretall som har mobil i denne aldersgruppen. Telefonen brukes mest til å snakke med voksne. De yngste mobileierne har gjerne skilte foreldre som kjøper telefon til dem for at det skal være lettere å holde kontakt, forteller han.
Når barna blir 10-12 år gamle blir imidlertid mobilen viktig for å delta i sosial omgang.
– De som ikke har mobiltelefon, kan føle seg utenfor og ønsker seg dette, sier Brandtzæg.

Annonse


Ingen fasit

Barneombud Reidar Hjermann vil ikke presentere noen fasit for når barn er gamle nok til å ha mobil.

– Det må det være opp til hver enkelt familie å bestemme. For foreldre som ikke bor sammen med barna sine kan det være kjempefint å kunne sende en god natt-SMS for eksempel, sier han.

Han tror mobilbrukerne kommer til å bli yngre og yngre for hvert år.
– Utviklingen går den veien, og det kommer vi ikke unna, sier han.

Sosialt verktøy

– Mobiltelefon er et viktig sosialt verktøy for barn. Samtidig er det utfordringer knyttet til barns mobilbruk, sier Heidi Arnesen Austlid, prosjektleder i IKT-Norge.

I samarbeid med teleleverandørene vil de iverksette tiltak som skal øke mobilvettet hos barn.
Blant annet skal nye brosjyrer om skikk og bruk og alderskontroller hjelpe de unge mobileierne.

– Barns bruk av mobiltelefon er i utgangspunktet positiv og kreativ – de kommuniserer, produserer og leker. Likevel er det viktig å lære barna sine å bruke mobilen med vett, og at de reglene som gjelder ellers i samfunnet også gjelder når man bruker digitale medier. Det betyr blant annet at mobilen ikke skal brukes til mobbing, at du ikke kan ta bilder av andre uten at du har fått lov, og at du må tenke deg om før du bruker mobilen til å betale med, sier Austlid.

(©NTB)

Annonse