gow shot 2

Annonse


Årets spilljulegaver

2006 kan på mange måter betegnes som et overgangsår. Til tross for at Xbox 360 ble lansert i 2005, slet maskinen lenge med mangelen på kvalitetsspill. Først nå, ett år etter lanseringen, kan vi si at spillutvalget begynner å komme seg.

Nintendo nøt gode salg av sin DS-maskin, og lanserte en mindre og penere versjon. Spillutvalget der bedret seg dramatisk. På den stasjonære siden forsvant GameCube mer og mer i spillhistorien, mens Wii ble lansert helt mot slutten av året – og har følgelig ikke spesielt imponerende spillutvalg foreløpig.

PSP hadde større vansker med å imponere spillmessig, men også der dukket det opp noen fine titler. PS2 derimot står fremdeles meget sterkt. Kanskje like greit, siden vi fremdeles venter på PS3-lanseringen.

PC-plattformen havnet mer og mer i skyggen i løpet av året. Selvfølgelig har det kommet gode spill til PC i år, men mengden overveldet ikke. Vi forventer større ting fra PC neste år, når Vista og DirectX 10 kommer ordentlig i gang.

Annonse


Xbox 360

Gears of War

Konsollens mest etterlengtede spill levde opp til forventningene. Ikke bare klarer GOW å levere helt fantastisk grafikk som virkelig viser hva konsollen er god for, men er også et glimrende, spennende og utfordrende actionspill. Et must for alle 360-eiere, både for de som vil vise frem fabelaktig grafikk på den rykende ferske storskjermen, og de som er ute etter en forrykende actionopplevelse.

Les vår anmeldelse

The Elder Scrolls IV: Oblivion

Dette rollespillet var den første store slageren på 360. Spillets nydelige, store og fascinerende verden fristet mange. Oblivion handler i stor grad om frihet og om å gi en illusjon av et land som er befolket av tenkende beboere, som alle har sine historier å fortelle. Det er lett å bli fullstendig oppslukt i Oblivion, og vi tilbrakte mange titalls timer med det. Det var virkelig spillet som gav oss en forsmak på hva nestegenerasjon kan gjøre.

Les vår anmeldelse

Viva Piñata

Et overraskende spill, dette. Microsofts første seriøse forsøk på et barnevennlig spill klarte faktisk å levere varene. Du spiller en gartner som skal passe på en liten hageflekk, og friste fargerike, levende piñataer til å flytte inn og bli lykkelige. Du må tilfredsstille Piñataenes behov, få dem til å reprodusere, pynte på hagens utseende og forsvare den mot intrengere. Alt dette pakket inn i nydelig, fargerik grafikk og med norske stemmer. Et utrolig koselig spill som vi falt for øyeblikkelig.

Les vår anmeldelse

Splinter Cell: Double Agent

Den skalla superagenten får moralske kvaler i det fjerde Splinter Cell-avsnittet. Med betydelig forbedret grafikk og en rekke nye spillbarhetselementer beviser UbiSoft at de fremdeles klarer å fenge de mange snikeentusiastene der ute. Double Agent endrer ikke konseptet nevneverdig, men med sine fabelaktige lokasjoner og intense øyeblikk blir spillet likevel aldri kjedelig. Og et pluss for gjennomført og intelligent onlinemodus.

Les vår anmeldelse

SCDA_X360_scr_8-1-06_1

Dead Rising

Noe så sjeldent som et spill som tør å prøve noe nytt. Capcoms hysteriske zombiespill gir deg et uttall morderiske verktøy, fra de tradisjonelle til de helt usannsynlige. Alt med humor og glimt i øyet. Tusenvis av hjernedøde zombier dominerer et forlatt kjøpesenter, og du har begrenset tid til å redde de få overlevende, nedkjempe onde psykopater og finne de mange hemmelighetene senteret byr på. Unik, intenst og underholdende, Dead Rising står igjen som en svært spesiell spillopplevelse.

Les vår anmeldelse

Nintendo Wii/DS

The Legend of Zelda: Twilight Princess

Uten tvil et av årets aller beste spill. Zelda-sagaen kommer til sin fulle rett på den nye Wii-konsollen. Et enormt eventyr med flere titalls timer herlig nytelse. Vakkert, fascinerende, perfekt gjennomført, utfordrende og involverende. Twilight Princess gir Zelda-entusiastene alt de måtte ønske seg, bare enda større og bedre. Selv om spillet er grafisk svakere enn det høyoppløselige superkonsollene fra Microsoft og Sony presterer, er det likevel helt nydelig rent kunstnerisk. Og med perfekt posisjonert lansering rett før jul, passer spillet ypperlig til å nytes hele ferien gjennom.

Les vår anmeldelse

New Super Mario Bros.

Mario gjør comeback på den håndholdte DS-maskinen. Han returnerer til sine 2D-røtter, og spillet er en klassisk plattformer slik vi husker dem fra 80/90-tallet, men som samtidig føles moderne og oppdatert. Spillet gjør bevisst begrenset bruk av den trykksensitive skjermen, og fokuserer heller på klassisk og velkjent spillbarhet. Likevel klarer Nintendo å legge til akkurat passelig med nye elementer. Herlig håndholdt moro.

Les vår anmeldelse

Brain Training

Er dette spillet som startet Nintendos renesanse? For så vidt ikke et tradisjonelt spill, men en samling av programmer ment til å trene opp din hjernekapasitet. Øvelsene benytter seg av mikrofon og skriftgjenkjenning, og krever at du skjerper din hukommelse og andre mentale egenskaper. Utviklingen kan følges via diverse grafer og statistikker, og du kan konkurrere mot familiemedlemmer. Få spill klarer til de grader å virkelig fenge alle og enhver.

Les vår anmeldelse

Tetris DS

Si hva du vil. Originalen over alle originaler har fremdeles mer enn nok livets rett. Dette er klassisk Tetris på Nintendo DS, gjennomsyret av retroestetikk og klassisk spillbarhet. Men med noen nye spillvarianter lagt til og flerspillermuligheter, blir pakken enda mer komplett.

Les vår anmeldelse

Chibi Robo

Dette undervurderte lille GameCube-spillet sjarmerte oss i sommer. Essensielt et plattformspill om en liten robot hvis oppgave er å rydde eiernes hus. Huset er naturligvis fullt av merkelige skapninger som kommer ut om natta, og du må ikke bare unngå dem, men også passe på at Chibi ikke går tom for strøm. Artig, kreativt og fargerikt, men muligens også vanskelig å få tak i. Men klarer du det, er det verdt å blåse liv i gamle GameCuben.

Les vår anmeldelse

Sony PS2/PSP

Guitar Hero

Vi tar med like gjerne begge GH-spillene under ett. For uansett hvilket av dem du velger, er du garantert det beste innen sosial spilling. Muligheten til å leke rockestjerne i stua går aldri ut på dato, og vi vet ikke lenger hvor mange Guitar Hero-fester vi har vært på. Selv alene er spillet ypperlig underholdning, men ferske GH II legger enda større vekt på å ha det moro sammen med andre. Det eneste negative er at to gitarer er en liten pengeinvestering. Men det er da verdt det.

Les vår anmeldelse av Guitar Hero
Les vår anmeldelse av Guitar Hero II

Singstar Legends

Vi fortsetter med sosial spilling. Legends er nok en tittel i den fenomenalt populære Singstar-serien, og den beste på lenge. Med et låtutvalg som tar for seg utelukkende slagere som de aller fleste har et forhold til, og som fungerer glimrende i allsangsituasjoner, blir spillet logisk nok en vinner. Legends treffer der hvor Rocks eller Norsk på norsk feilet, altså presenterer et utvalg av låter som nesten ingen rister på hodet av. Og PS2 strammer grepet om festspillene enda tettere!

Les vår anmeldelse

singstar legends shot 3

LocoRoco

Et av de få fullstendig originale PSP-titlene. LocoRoco er et herlig plattformspill der meningen er å styre omgivelsene slik at de hoppende, syngende boblene skal komme seg helskinnet gjennom. Spillet bruker en unik, minimalistisk visuell stil, som passer ypperlig til PSP-skjermen. Den fantastisk fengende musikken er også en essensiell del av opplevelsen. I tillegg har LocoRoco massiv gjenspillingsverdi takket være de store mengdene av hemmeligheter og skjulte skatter.

Les vår anmeldelse

We Love Katamari

Sært, nyskapende, nesten kunstnerisk. Dette unike og gjennomført japanske spillet rullet inn tidligere i år, og fortjener definitivt mer oppmerksomhet. Det hele handler om å rulle en ball, og ballen klistrer til seg objekter som ligger strødd rundt omkring. Fra små, dagligdagse ting til bygninger – og oppover. Katamari har en særegen visuell stil og et fabelaktig, sært lydspor. Dette er spillet for de som setter pris på noe litt annerledes, alternativt og nytenkende. PSP-versjonen Me & My Katamari er også et alternativ forøvig, om noe mindre vellykket.

Les vår anmeldelse

Canis Canem Edit

Mobbespill du liksom. Canis, også kjent som Bully, er nok et genistrek fra Rockstar. Spillet foregår på en skole som domineres av onde mobbere og korrupte lærere. Din oppgave er å kjempe mot de ødeleggende kreftene, og det gjerne ved hjelp av rampestreker. Spillet har en litt tettere og mer fokusert struktur enn GTA, men oppdragene er smartere og artigere enn noen av de ferskere spillene i serien. Canis er rett og slett eksempelet på fabelaktig spilldesign, intelligent gjennomført og underholdende hele veien gjennom.

Les vår anmeldelse

PC

Battlefield 2142

Til tross for kontroversiell tidssetting (fremtiden istedenfor moderne slagmarker), leverer BF2142 fremdeles en solid og underholdende onlineopplevelse. Strukturen i spillet er i hovedsak en videreføring av Battlefield 2, men med en rekke forbedringer og nye elementer. Den store nyheten er imidlertid Titan-modusen der spillerne må ødelegge hverandres baser som henger i lufta. BF2142 er et godt spill, og byr på nok utfordring for entusiastene.

Les vår anmeldelse

Sam & Max: Culture Shock

OK, kanskje en vanskelig julegave dette, siden spillet kun kan kjøpes på nett. Men likevel, returen av denne elskede duoen som ikke har blitt sett i spillform på over 10 år må markeres. Sam & Max-spillene slippes i episodisk format med jevne mellomrom, og gir oss klassisk pek og klikk eventyropplevelse. Humoren er fremdeles hysterisk morsom, gåtene passe utfordrende og den totale underholdingsverdien stor. Vi spiller allerede nye episoden, Situation: Comedy, som kommer etter nyttår. Følg med for anmeldelse!

Les vår anmeldelse

Gothic 3

Farlig! Få spill har generert så mye krangling i år. Gothic 3 startet sitt liv som et makkverk gjennomsyret av bugs og dårlig ytelse. Likevel er det også et av våre favorittrollespill i år. Stort, involverende, dypt og vakkert. Gothic 3 er på mange måter det Oblivion burde vært. Litt mer variert, litt tyngre. Og enda mer fascinerende. Har du en maskin som takler spillet, bør du absolutt gi det en sjanse.

Les vår anmeldelse

gothic 3 screen 2

Drømmefall

Norske Funcoms eneste spill i år, et moderne eventyr som setter ny standard for kvaliteten på historiefortelling. Sjelden har vi blitt så involvert i et spills persongalleri, så forelsket i verdenen som presenteres, så opphengt i bakgrunnshistorien. Vi vil gjerne tilbake til Drømmefalls verden. Selv om spillet hadde sine mangler rent spillteknisk, er det uansett en opplevelse som det bør deltas i.

Les vår anmeldelse

Medieval II: Total War

Det nye kapittelet i denne tunge strategiserien gjør ikke dramatisk mye nytt i forhold til Rome: Total War. Men likevel, med ny grafikkmotor og en rekke nye elementer (for eksempel laug) er det mye å hente for fansen, og kvaliteten er uansett like høy som før. Et av de aller beste strategispillene akkurat nå.

Les vår anmeldelse

Så det var det. Enig? Uenig? Bedre forslag? Rop ut i kommentarfeltet.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse