FARE FOR KONKURRENTER: Apples iPhone (fantasibilde) vil true de store mobilprodusentene, hevder eksperter.

Annonse


– iPhone vil få Nokia til å svette

Dette hevder kommentatoren Mathew Ingram i avisen Globe and Mail.

Ingram har snakket med en lang rekke markedsanalytikere og eksperter. Samtlige synes å være enige om at at dersom ryktene om Apples kommende mobilsatsing er riktige, vil mobilgiganter som Nokia, Sony Ericsson og Motorola ha grunn til å skjelve i buksene.

– Toppen 1 til 2 prosent

Dette på tross av at få eksperter tror Apple i første omgang ikke vil klare å kapre mer enn 1 til 2 prosent av mobiltelefonmarkedet. I de fleste land selges ikke mobiltelefoner som selvstendige merkevarer. De er helt låst til teleselskapene, som ofte selger telefonene under eget varemerke.

Dette kan både ha en negativ og postitiv effekt for Apple. På den negative siden kan de få vansker med å vinne innpass hos teleselskapene, som fra før av har lukrative avtaler med selskaper som Sony Ericsson, Nokia, LG, Samsung og Motorola. Dessuten vil ikke telebransjen like at det sterke Apple-varemerket forstyrrer deres egen markedsføring.

Annonse


Lært av Motorola-fadese

På den annen side kan det tenkes at mange mobilkunder ønsker å ha en personlig telefon. Dersom iPhone blir like sexy for mobilbrukeren som iPod ble for MP3-brukeren, kan det oppstå en sterk etterspørsel på tvers av mobilselskapenes tilbud. Folk kan rett og slett være villige til å betale ekstra for en telefon utenom det vanlige.

I følge innsidere som Ingram har snakket med har Apple fulgt nøye med på det som skjedde med Motorolas ROKR og RAZR-telefoner, som kan sies å være «nesten-iPhones», med iTunes-lisens fra Apple. Disse telefonene har så langt hatt en viss suksess i USA, men kan ikke sies å ha blitt det Motorola tenkte seg.

Unik telefon

Apple har etter dette trukket den lærsommen at dersom en Apple-mobil skal lykkes, så må den designes helt fra grunnen av Apples egne folk. Og så langt har nesten alt Apples designteam tar i blitt til gull…

I følge ryktene blir iPhone helt unik i mobilverdenen. Telefoner støtter samtlige av verdens mobilstandarder og har separat strømforsyning for MP3-spiller og telefon. Det siste betyr at du ikke lenger trenger å frykte at du ikke vil kunne ta samtaler og sende teksmeldinger om du har spilt musikk lenge.

Blir utsatt?

Ryktene om iPhone har gått i årevis. Men de fikk vann på mølla da Digg.com-grunnleggeren Kevin Rose i sin videobloogg kunne avsløre en rekke detaljer han hevder å ha fått fra sine Apple-kontakter – kontakter han udiskutabelt har.

En avis på Taiwan har påstår at et lokalt firma har fått kontrakt med Apple om å produsere telefonene. I tillegg finnes det detaljerte patentpapirer med tegninger, og Apple har sikret seg nettdomenet iphone.org (iphone.com er opptatt av et veletblert IP-telefoniselskap).

De fleste børssanalytikere på Wall Street regner det nå som en selvfølge at telefonen kommer. Spørsmålet er bare når. Det snakkes om lanseringen den 9. januar, under Apples årlige nyttårsjippo i San Francisco. Men i går kom meldingen om at lanseringen kunne bli utsatt, noe som fikk konsekvenser for kursen på Apple-aksjene ved børsslutt i New York i natt.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse