450-1

Annonse


Wii er her

Det er nesten litt vanskelig å tro at Nintendo Wii står i stua vår akkurat nå. Denne nesten mytiske maskinen har vært en hemmelighet så lenge, at det er nesten litt trist at spekulasjonene og debattene er over. Nå er den her, og det gjenstår bare å bevise.

Veien har vært lang. Vi husker faktisk allerede da vi satt på Nintendos pressekonferanse på E3-messen i 2003, når den da ferske sjefen Satoru Iwata nevnte i en bisetning at selskapet allerede var i gang med å utvikle sin GameCube-oppfølger, at vår nysgjerrighet ble pirret.

Rundt E3 2004 og i månedene etter snakket Nintendo litt mer om maskinen, og fortalte at kodenavnet på den var ikke akkurat beskjedent – Revolution. Første glimt av maskinvaren fikk undertegnede på E3 2005. En liten, elegant, sort boks. Mindre fokus på kraft og grafikk, mer fokus på underholdning.

Og Tokyo Game Show 2005 – den hittil hemmelige kontrolleren avsløres. Bevegelsesfølsom, ser ut som en fjernkontroll, en helt ny og inkluderende måte å styre spill på.

Annonse


Først på årets E3 fikk vi våre hender på kontrolleren, sjekket at den faktisk fungerte, og fikk samtidig vite at den ville ha en liten, innebygd høyttaler, og at konsollen ville ha kontinuerlig nett-tilkobling. Og at prisen ville bli lav. Og, naturligvis, at konsollen ville få det kontroversielle navnet Wii.

Der den hører hjemme

Nå har vi selvsagt hatt muligheten til å ta på, se på og prøvekjøre maskinen en rekke ganger før lansering, så vi blir ikke akkurat overrasket over hvor liten og nett maskinen er. Men uansett er det herlig å se hvor godt den passer inn i TV-hylla. Den er riktignok noe større enn “tre DVD-esker” som Nintendo i sin tid påstod den kunne sammenlignes med.

KLIKK HER FOR MANGE BILDER AV WII!

Du har sikkert sett bildene, så du vet at både Wii-spillene (på størrelse med vanlige DVD-plater) og GameCube-spillene mates inn fra forsiden. Men du visste kanskje ikke at hele oversiden av maskinen er en klaff, og under den sitter fire kontrollerporter og to minnekortplasser. Der kan du plugge inn dine gamle GameCube-kontrollere og sette inn GC-minnekort. Disse brukes selvsagt til å styre dine gamle Cube-spill. Disse kontrollerne fungerer imidlertid også med spillene som lastes ned fra Nintendos Virtual Console, en Xbox Live Arcade-aktig tjeneste som lar deg laste ned klassiske spill. Både Nintendo sine, og titler utviklet til Segas maskiner og mindre kjente konsoller som Turbografx.

Riktignok er ikke utvalget all verden per i dag, men i likhet med XBLA vil nye spill jevnlig legges ut til nedlastning. Og i likhet med Microsofts løsning koster også disse spillene poeng du kjøper på forhånd.

Men selve maskinen da. Den hører umiddelbart hjemme i hylla, og tar bare noen få sekunder å få startet opp. Og er nesten lydløs. Den har en liten strømforsyning, som ikke akkurat er like plasskrevende som Xbox 360 sin.

450-10

Kanalisert

Konsollens hovedmeny består av såkalte kanaler. Disse er små ruter som gir deg tilgang til diverse funksjoner, som spill, bildevisning, redigering av Mii, og rask tilgang til de nedlastede Virtual Console-spillene. Du aktiverer dem ved å peke på de med kontrolleren. Noe av det første vi gjør er å forsøke å koble oss til vårt trådløse nettverk, noe som funker glimrende. Maskinen finner aksesspunktet, vi taster inn passordet, og er på nett. Vi må bare gjennom en oppdatering først, som tar noen minutter.

Problemet er at nettfunksjonaliteten ikke er spesielt nyttig per i dag. Opera-nettleseren er foreløpig ikke lansert. Vi får heller ikke komme inn på nyhets- og værkanalene, som i fremtiden skal levere nettopp nyheter og værmelding rett til din Wii. Disse aktiveres ved et senere tidspunkt, lenger ut i desember.

Men vi kommer inn på Virtual Console-butikken, der en rekke eldre spill allerede ligger til nedlastning. Du blir forklart hvilken maskin de stammer fra, når de ble opprinnelig sluppet, og hvilke kontrollere de fungerer med. Du kan nemlig styre noen av spillene med Wiimote-kontrolleren, men du kan også kjøpe en Classic Controller, som selges separat. Men du kan også styre spillene med GameCube-kontrolleren plugget inn, som sagt.

KLIKK HER FOR MANGE BILDER AV WII!

Det som er artig er at konsollen er på nett hele tiden. Selv når du skrur den av er den i standbymodus (du kan skru den av også, om du vil), og laster ned oppdateringer til nyhetskanalen, for eksempel. Poenget er at du skal kunne skru på konsollen din på morgenen og ta en rask titt på de allerede nedlastede nyhetsoppdateringene eller fersk værmelding. Synd det ikke fungerer enda, vi gleder oss til å prøve dette.

Bilder

Wii har jo ikke akkurat det spekteret av multimediafunksjoner som Xbox 360 eller PlayStation 3 kan skilte med. Men noe kan den. For eksempel vise bilder på TVen. Du setter inn et SD-kort med bilder og går inn på bildekanalen. Der får du oversikt over alle bildene på kortet, og kan bla deg gjennom dem, zoome inn og legge på diverse, teite effekter. Grunnleggende funksjonalitet, ja, men det går raskt og effektivt i det minste. Ulempen er at siden Wii ikke støtter HD-oppløsning, blir ikke bildene like skarpe som hvis du hadde vist dem via en Xbox 360, for eksempel.

De få negative tingene vi kan nevne med selve maskinvaren er at du er nødt til å koble opp denne sensoren som tar i mot pekesignalene fra Wii-kontrolleren. Den er riktignok svært liten og tar nesten ikke plass, men det er på en måte én kabel for mye bak TV-bordet. Men vi overlever.

450-9

Det er også litt synd at batteriene i fjernkontrollen ikke er oppladbare. Det er rett og slett et sett med vanlige AA-batterier. Sikkert ikke noe plagsomt for de fleste, men vi foretrekker personlig å lade opp fremfor å bytte. Men det er også et minimalt problem.

Totalt sett er Wii-konsollen elegant, estetisk gjennomført, lett å bruke og med stilige og godt gjennomførte menyer. Nintendo klarer å leve opp til alle sine tidligere uttalelser om en brukervennlig og plassvennlig maskin. Vi blir umiddelbart sjarmert. Hvordan klarte vi oss uten Wii så lenge, liksom?

Fremtiden er her

Selvfølgelig står den gamle sannheten fremdeles igjen. En spillkonsoll er ingenting uten spill. Nintendo var smarte nok til å legge ved et spill i pakken – den mye omtalte Wii Sports. Og spillet er faktisk en glimrende introduksjon til kontrollerne og Wii-opplevelsen. Spesielt tennis- og bowlingspillene er fabelaktig underholdning, spesielt sammen med andre.

Kvaliteten på resten av lanseringsspillene er svært variert. Zelda er jo et naturlig førstevalg for mange, og et glimrende spill. Men Wii-versjonene av allerede eksisterende titler som Call of Duty 3 er ikke alltid optimalt designet for bruk med den unike kontrolleren. Dette vil ta tid.

Som tilfellet også var med DS-lanseringen – få spill klarte virkelig å utnytte den håndholdte konsollens potensiale til å begynne med. Slikt tar en stund. Vi tviler ikke på at Wii vil få et fabelaktig utvalg av spill utover i 2007, og inntil videre har vi Zelda, Wii Sports, Rayman Raving Rabbids, og andre titler.

Én ting er klart. Wii er faktisk her. Det er ikke en drøm lenger. Du kan kjøpe den og legge hendene på det som mulighens vil bli fremtiden av interaktiv underholdning.

Men skaff deg en ordentlig bildekabel – komposittledningen som følger med leverer ikke spesielt godt bilde.

Følg med for våre første anmeldelser av Wii-spill!

KLIKK HER FOR MANGE BILDER AV WII!

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse